Tunnelmallinen joulun odotus Savottakahvilassa

Joulun tunnelmaan pääsee Esa Roineen musiikin tahdissa Laanilan Savottakahvilassa. Kuva: Savottakahvila

Alkutalvesta Savottakahvilassa nautitaan paikallisista luonnonantimista ja tunnelmallisista yhteislauluilloista, tehdään löytöjä pukinkonttiin perinteisisissä joulumyyjäisissä ja hiljennytään joulun viettoon aattoaamun hartaushetken ja joulupuuron äärellä.

Vireyttä ja voimaa sisältävät marjat ja yrtit kuuluvat Savottakahvilan antimien ydin.

– Meidän itsetehty ja kehuttu mehu on oikeaa jytyä. Siinä on lähes kaikkia marjoa, mitä täältä löytyy: mustikkaa, juolukkaa, puolukkaa, variksenmarjaa, mustaherukkaa ja pihlajanmarjaa. Ainoastaan hillat olemme säästäneet leivonnaisiin ja osan mustikoista tietysti, kertoo Savottakahvilan emäntä Kaisa Särkelä.

Itse kerättyjä ja kasvatettuja luonnonyrttejä, kuten tilliä, persiljaa ja ruohosipulia tarjoillaan Savotan keitoissa ja leivässä päivittäin. Kala tulee Inarijärvestä ja lihat suoraan porotilalta.

Perinteistä syntyy tunnelma

Savottakahvilassa tunnelmoidaan Lapin laulujen ja joululaulujen parissa 22., 24. ja 28. marraskuuta sekä vielä 1. joulukuuta klo 19 Esa Roineen johdolla.

– Ennen yhteislauluiltaa on tarjolla joulupöytä, jossa alkupaloina nautitaan graavisiikaa, mätiä, savukalasalaattia, savustettua poronmaksaa ja riistahyytelöä. Savotan joulupöytään kuuluu ehdottomasti poronkäristys muusin ja puolukoiden kera. Tarjolla on myös punajuurikiusausta ja laatikoita, jälkiruokakahvit kruunaa hillakiisseli kermavaahdolla ja piparilla.

Perinteisistä joulumyyjäisistä saa pukinkonttiin paikallisia käsitöitä 3. joulukuuta. Jouluaaton hartauksen pitää tunturipappi Timo Paukkala.  Aattoaamun joulupuurolle ehtii kello 12 mennessä ja kello 16–19 kahvilassa pääsee vielä kerran nauttimaan Savotan joulupöydän antimista.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä