LAPPILAINEN EUROOPASSA

Henna Virkkkunen (kok) Euroopan parlamentti

Liikennemepit Lapissa

EU-parlamentin liikenne- ja matkailuvaliokunta teki tänä keväänä historiaa: ensimmäistä kertaa valiokunnan delegaatio vieraili Suomessa. Meppikollegani Merja Kyllösen kanssa halusimme perehdyttää jäsenet Suomen erityisolosuhteisiin.

EU:n yksi tärkeimmistä pääperiaatteista on ihmisten, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus. Sen vuoksi liikenteen lainsäädäntö päätetään valtaosin EU:n tasolla. Jotta Suomen erityispiirteet osataan huomioida lainsäädännössä, on tärkeää että europarlamentaarikot myös vierailevat Suomessa kokeakseen Suomen pitkät etäisyydet ja talvikelit.

Lisäksi halusimme esitellä heille talvimerenkulkua sekä liikenteen automatisaatiota ja älykkäitä ratkaisuja, joissa Suomi kuuluu Euroopan edelläkävijöihin. Nelipäiväisen matkan aluksi suuntasimmekin heti Lappiin Rovaniemen yöjunalla, perehdyimme alueen matkailuun ja arktiseen osaamiseen sekä Muonion uuteen testiautorataan.

Oikeasta rekka-autojen koosta on kiistelty EU-parlamentissa vuosia. Euroopan tasolla auton peruspaino on 44 tonnia, kun Suomessa lakisääteinen raja on 76 tonnia. Meillä tiestö rakennetaan roudan vuoksi joka tapauksessa vahvaksi, joten se pystyy hyvin kantamaan painaviakin lasteja.

Erityisluvalla Suomessa on liikenteessä jopa 130 tonnisia rekkoja. Pitkillä etäisyyksillä ajettaessa tämä on sekä taloudellista että ympäristöystävällistä. Levillä parlamentin jäsenillä oli mahdollisuus päästä koeajolle megarekkojen kyydissä. Siinä moni ymmärsi, että esimerkiksi puukuljetuksissa on taloudellista ja järkevää käyttää isoja rekkoja.

Valiokunnan vastuulle kuuluu myös Euroopan matkailun kehittäminen. Eurooppa on edelleen maailman suosituin matkailukohde ja sellaisena se halutaan myös pitää.

Viimeaikaisten terroritekojen ja levottomuuksien johdosta matkailijat hakevat rauhallisia ja turvallisia kohteita. Lappi on juuri tällainen. Osoituksena tästä yöpymiset lisääntyivät  tammikuussa edellisvuoteen verrattuna Lapissa peräti 8,6 prosenttia ja pelkästään Ivalon lentokentän matkustajamäärä kasvoi 50 prosenttia.

Uusien ensi talvena avautuvien reittiyhteyksien myötä Lappiin suuntautuva matkailu varmasti jatkaa kasvuaan. Siitä antaa viitteitä tämän vuoden ensimmäinen vuosineljännes, jonka aikana kansainvälinen lentomatkustajamäärä Lapissa kasvoi 25,4 prosenttia.

Matkailijamäärän lisäämiseksi ja elinkeinoelämän kehittämiseksi toimivien liikenneyhteyksien takaaminen on Lapille ensiarvoisen tärkeää. Uusien kansainvälisten lentoyhteyksien lisäksi Suomen hallituksen tuore kehysriihen päätös nelostien parantamisesta Oulun ja Kemin välillä on tervetullut.

On ilo edustaa Suomea ja Lappia Euroopan foorumeilla. Helmikuisen matkan ansiosta entistä useampi päättäjä tuntee nyt alueen mahdollisuudet ja haasteet.

 

Henna Virkkunen

Europarlamentaarikko