Sodankylän kunnassa ruoka valmistuu riemulla ja rakkaudella

Kuvituskuva: Lappilainen

Sodankylän kunta on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Sodankylä on järjestelmällisesti, pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti kasvattanut lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa ja edistänyt näin lappilaisten ruoantuottajien tuotteiden pääsyä kunnan ruokahankintoihin. 2 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Sodankylän kunnan ruokapalvelupäällikölle Merja Aholalle Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa.

Sodankylän kunnalla on ollut pitkäaikainen tavoite säilyttää Lapissa lähituotanto ja pientuottajat. Kunnan uusi keskuskeittiö avattiin 1.10.2014 ja se toimii lähiruoan lisäämisen ehdoilla. Keittiöön rakennettiin erillinen tuotantotekniikka, jolla lähiruoan vastaanottaminen suoraan tuottajilta oli mahdollista.

Lisäksi keittiössä käytetään menetelmiä, joilla lähiruoasta tehdään puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Nämä toimenpiteet ovat mahdollistaneet kunnan irrottautumisen isosta hankintarenkaasta viime vuonna. Esimerkiksi liha ostetaan raakana ja kypsytetään mureaksi yön yli omassa uunissa.

”Johan te opitte tekemään ruokaa”

Ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola kiittää koko keittiöhenkilökuntaa, joka kokkaa ravitsemustyönjohtaja Airi Keräsen johdolla. Keränen on yksi lähiruuan pioneeri, joka on täysillä mukana muutoksessa. Sodankylässä ruokaa tehdään rakkaudella.

– Henkilökunta on sitoutunut työhönsä, he riemuitsevat ja iloitsevat onnistumisesta. Olemme saaneet ruuasta palautetta ja myös kiitosta. Moitetta on ollut se, että välillä ruoka tahtoo loppua kesken, kertoo Ahola.

– Ikäihmiset ovat kehaisseet, että johan ne emännät lopussa oppivat tekemään ruokaa, Ahola ja ravitsemustyönjohtaja Airi Keränen paljastavat.

Uuden teknologian kylmävalmistus lisää ruuan säilyvyyttä. Vanhempi menetelmä takasi 72 tunnin tuoreuden, nykyisellään ruoka peräti säilyy 5+1 vuorokautta.

– Me keskuskeittiössä teemme esimerkiksi lihakastikkeet niin, että valmistamme ja maustamme kastikkeen. Pakkamme ruuan suojakaasuun ja siirrämme jakelukeittiöön. Siellä henkilökunta jakaa sen vuokiin ja lisää kypsennetyn lihan, kertoo Keränen.

Jotta keittiö saa ihan virallisia mielipiteitä ruuasta, Merja Aholan suunnitelmissa on tehdä toukokuussa kysely koululaisille osana oppimistilannetta. Asiallisesta palautteesta on luvassa porkkana: kyselyyn osallistuneitten kesken arvotaan jokin kiva palkinto.

Elintarvikkeista ei säästetä

Sodankylässä ei leikata elintarvikkeista, säästöt pyritään hakemaan muualta. Kuljetuskertoja on vähennetty sekä työaikoja tiukennettu. Keskuskeittiössä höyryää kattilat arkisin kello 7-16 välillä.

– Koko kunnan lähiruokastrategia toteutuu keskuskeittiön tuella. Olemme ottaneet käyttöön vanhat ruoanvalmistusmenetelmät ja yhdistäneet niihin uuden teknologian. Näin lähiruoan käytöstä tulee yhtä kustannustehokasta kuin puolivalmisteiden käytöstä. Tavoitteena on kasvattaa alueellista verohyötyä ja säilyttää työpaikkoja omassa kunnassa. Lisäksi energiaa säästyy ja kuljetuskustannukset pienenevät, kertoo Ahola.

Sodankylässä valmistetaan ruokaa koko kunnalle, yhteensä 2000 annosta päivässä. Kun ruokasatsi on valmis, siitä ensimmäiseksi erotellaan vähämausteisempi osuus päiväkoti-ikäisille. Loppuun erään lisätään mausteita, jotta ruoka on maittavampaa isompien ihmisten suuhun.

– Meillä on 450 ikäihmistä. Heille ei välttämättä tarjota texmexiä vaan esimerkiksi paistetaan pannulla paikallista siikaa, Keränen jatkaa.

Sodankylän kuntaan liha ostetaan raakana ja kypsytetään mureaksi yön yli omassa uunissa. Kuvan kotiateriapaketti on lähdössä ikäihmisten ruokapöytään, käristys ja muusi maistuvat lounaaksi.

Sodankylän kuntaan liha ostetaan raakana ja kypsytetään mureaksi yön yli omassa uunissa. Kuvan kotiateriapaketti on lähdössä ikäihmisten ruokapöytään, käristys ja muusi maistuvat lounaaksi.

Palkinnon perustelut

– Sodankylän systemaattinen työ lähiruoan eteen, kunnan irrottautuminen suuresta hankintarenkaasta ja elintarvikehankintojen kilpailuttaminen itse on lähiruokateko-palkinnon arvoinen asia. Sodankylän kunta toimii tässä valtavirtaa vastaan. Tyypillisesti kunnissa hankinnat tehdään suurten hankintarenkaiden kautta, sanoo lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. Viljanen on Lähiruoka & Luomu -messujen kehitysryhmän ja Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja.

Verkostoitumisen hyöty

Tuottajille ja pk – yrityksille on hyötyä verkostoitumisesta. Sodankylän kunta käynnistää kevään aikana elintarvike tarjouskilpailun. Hankinnassa otetaan huomioon kunnan strategiassa linjaamat tavoitteet. Tavoitteena on laatia tarjouspyynnöt siten, että pk – yritykset ja tuottajat voivat tarjota tuotteitaan.

Elisa Javarus