Iso joukkue lappilaisia ammattitaidon SM-kilpailuihin

Katriina Ruokanen menestyi viime vuonna Taitaja2015-finaalissa Turussa, jolloin sijoitus oli vaatteenvalmistuksen lajissa kuudes. Nyt tähtäimessä on SM-kulta. Kuva: Petteri Nissinen

Ammattitaidon SM-kilpailuihin, eli Taitaja2016-kilpailuun lähtee tänä vuonna harvinaisen iso joukkue Edulapin lippua liehuttamaan. Lapin matkailuopiston ja Lapin ammattiopiston yhteisessä joukkueessa on 15 kilpailijaa yhdeksässä eri lajissa.

Ammattitaidon SM-kilpailut ovat ammatillisen koulutuksen suurin vuosittainen tapahtuma. Tänä vuonna yli 400 kilpailijaa taistelee Suomen mestaruuksista 44 eri lajissa. Tapahtumavieraita Seinäjoella 10. – 12. toukokuuta järjestettävään kilpailuun odotetaan yli 40000.

Karsinta loppukilpailuun on kova ja semifinaaleja on talven aikana järjestetty ympäri Suomea yli tuhannen kisaajan kesken. Finaaliin pääseminen itsessään on jo todella kova suoritus. Se tarkoittaa, että kilpailija on kahdeksan parhaan osaajan joukossa koko maassa. Erityisen hyvin semifinaalit menivät matkailun lajissa, jossa finaaliin pääsi kaksi joukkuetta sekä vaateompelun lajissa, jossa myös on kaksi loppukilpailuun tiensä taistellutta kilpailijaa.

Kilpailutehtävät ovat ammattitaidon kannalta vaativia ja olosuhteet vastaavat todellista työympäristöä. Jokaisessa lajissa tuomaristoon kuuluu koulutuksen, työnantajien ja työntekijöiden edustajat. Kilpailu kestää kolme päivää ja usein mitalit ratkeavat vasta viimeisenä päivänä. Vaikka taistelu paremmuudesta on kovaa, vallitsee kilpailijoiden kesken reilu ja rehti ammattilaishenki. Taitaja-kilpailussakaan menestys ei ole tärkein asia, vaan uuden oppiminen.

Taitajiemme kisaurakkaa voi seurata Edulapin Facebook-sivulla, Instagramissa, Youtubessa sekä edulappi.fi -sivustolla.

Juuso Fofonoff Sevettijärveltä on ammattitaidon SM-kilpailujen pohjoisin finalisti. Juuson lajina on huonekalupuuseppä.

Finalistit Lapista:

Tarjoilija: Noora Waara
Matkailu (joukkueet): Elina Penttinen ja Aino Ristimella, Ulriika Väisänen ja Noora Latvakoski
Kondiittori: Emmi-Maria Kemppe
Yrittäjyys (joukkue): Taija Lipponen, Aleksi Pitkänen ja Joonas Vanhatapio
Asiakaspalvelu ja myynti: Elsi Pirttijärvi
Huonekalupuuseppä: Juuso Fofonoff
Vaatteenvalmistus: Katriina Ruokanen, Pirita Ollila, Jenni Ranta (näytösompelu EM-kilpailuihin)
Kuljetuslogistiikka: Janne Jakkila
Tietokoneet ja -verkot: Aki Pikkupeura

Matkailun lajin finaaliin pääsi peräti kaksi joukkuetta. Valmentaja Jussi Raittimo kokoontui Noora Latvakosken, Elina Penttisen, Ulriika Väisäsen ja Aino Ristimellan kanssa tutkimaan juuri julkistettua kisaohjelmaa ja aikataulutusta.

Teksti ja kuvat: Petteri Nissinen