Vaihtelu tuo vireyttä omaishoitajan arkeen

– Aivan ihana konsertti, voi kun tällaisia olisi useamminkin, Saara ja Olli Paavalniemi kiittivät tapahtuman pääsolisti Kauko Simosta.

Punaisessa tuvassa Rovaniemen Paavalniemessä leivinuunin pinta tuntuu vielä lämpimältä edellisen illan lämmityksen jäljiltä. Talon emäntä Saara Ylipaavalniemi istahtaa tuvan pöydän ääreen ja ohjaa miehensä Pentti Olavin, kutsumanimeltään Ollin, istumaan pöydän päähän. Ollille on kertynyt ikää kunnioitettavat 86 vuotta.

Pariskunta on ollut naimisissa vuodesta 1969 lähtien. Saara on toiminut kokopäiväisesti miehensä omaishoitajana eli siitä lähtien, kun hän jäi 64-vuotiaana eläkkeelle omasta työstään. Sitä ennen Saara työskenteli osa-aikaisesti miehen sairauden ehdoilla joitakin vuosia.

– Muistista se alkoi. Aluksi ajattelin, että muistin heikkeneminen oli ihan normaalia ikään liittyvää, kunnes Ollin Alzheimerin tauti diagnosoitiin vuonna 2007, Saara toteaa.

Viriketoimintaa kaivataan lisää

Hyväkuntoinen Olli, muistin ja kuulon heikkenemisestä huolimatta, on nopea liikkeissään ja silmät saa olla selässäkin. Saara kertoo, että kerran mies katosi ja huolihan siitä tuli.

– Piti vähän lähteä kyläilemään, totesi Olli, joka oli päätynyt naapuriin kahville.
Saara ja erityisesti kotona viihtyvä Olli ovat tyytyväisiä siitä, että voivat asua kotona yhdessä poikansa perheen kanssa.

Helmikuussa Olli vietti viikon kuntoutusjakson Rautiosaaren palvelutalossa.
– Se oli mukava viikko, siellä höpöteltiin keskenään, katseltiin tv:tä ja siellähän mie vähän lihoinkin, Olli selvittää vatsaansa taputellen.

Tiistaisin Saara vie puolisonsa Taukopirtille ja käy sillä välin itse uimassa. Omaishoitaja voi tuoda läheisensä Taukopirtille koulutettujen vapaaehtoistoimijoiden seuraan ja saada sitä kautta aikaa omien asioiden hoitoon tai harrastuksiin. Pariskunta pitää toimintaa tärkeänä.

– Viriketoimintaa olisi hyvä olla parina päivänä viikossa.  Vaikka oma kuntoilu on jäänyt vähemmälle, omasta terveydestä huolehtiminen on ihan välttämätöntä, että jaksaa. Meillä on vain yksi elämä ja se pitää elää parhaalla mahdollisella tavalla, positiivinen Saara toteaa.

Laulamalla iloa ja voimaa

 Rovaniemen kirkko täyttyi viimeistä istumapaikkaa myöten omaishoitajien hyväksi toteutetussa konsertissa 1.4. Lauluista Iloa – Lauluista voimaa hyväntekeväisyyskonsertin pääesiintyjänä oli Suomen ensimmäinen tangokuningas Kauko Simonen.

Konsertin ideanikkarina toimineella Kaukon tyttärellä Harriet Urposella oli helppoa houkutella isäänsä pitämään 65-vuotiskonsertti hyvän asian puolesta. Juhlakonsertissa esiintyi kolme sukupolvea, kun Kaukon lisäksi tytär Harriet nousi yhdessä lastensa Hildan ja Huldan kanssa lavalle.

– Kyllä tämä tuntuu hienolta, olen niin onnellinen omaishoitajien puolesta.  Tässä huomaa sen, että kun hyväntekeväisyyskohde on puhutteleva, ihmiset lähtevät sankoin joukoin liikkeelle, Simonen toteaa vakavana.

Konsertin toteutti puuhakas naisleijonaklubi LC Rovaniemi/ Ronjat.

Kirjoittaja: Elsi Malkki
Kuva: Ismo Jokinen