Milla on Hiljaisuus-festivaalin äiti

Marja-Liisa Nurmela (vas.) ihastui Gambiassa afrikkalaiseen kulttuuriin. Siellä kun esitellään kaikki kurvit viimeistä senttiä myöten. Marja-Liisa kehuu myös afrikkalaisten taitoa juhlia todellisessa hurmoksessa. Kuva: Marja-Liisa Nurmelan kotialbumi

Hiljaisuus-festivaalin äiti, tekstiilitaiteilija Marja-Liisa Nummela on juuri palannut Afrikasta ja lataa akkujaan Kittilän kodissaan. Piakkoin naisen pihapiiriin saapuu vieraita, ovella on nimittäin tämän vuoden Hiljaisuus-festivaali.

Tapahtuma kokoaa 8.-11.6. yhteen taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneita Nummelan taiteilijakotiin Villa Magiaan, joka on festivaalin sydän.

Marja-Liisa, tutummin Milla, tunnetaan tempauksistaan, huumorintajustaan ja hauskuudestaan, nuo avut kuuluvat hänen persoonaansa.

Milla luonnehtii itseään oman elämänsä pelle pelottomaksi. Nainen on aikanaan opiskellut kielten maisteriksi. Hän kulkeutui vuonna 1979 Inarin kautta Kittilään ja on tehnyt opetustyötä muun muassa Kittilässä. Millalla on takana rohkeita vetoja. Niistä hän mainitsee, kuinka taide vei hänet niin mennessään, että sanoutui irti lehtorin virastaan vuonna 1988.

Reppureissaajana paikallisten parissa

Kaikki sai alkunsa batiikkikurssilta. Sen jälkeen rohkea nainen on elänyt tekstiilitaiteelle ja suunnitellut vaatteita isoille ja suurenmoisille naisille. Hänen luovuutensa jäljet näkyvät myös keramiikkataiteessa ja maalauksissa.

Milla viettää pitkiä aikoja vuosittain ulkomailla. Viimeksi hän tutustui Afrikassa Gambian kulttuuriin työskennellen paikallisten ihmisten parissa. Samalla hän teki siellä myös hyväntekeväisyystyötä. Useat talvet ovat vierähtäneet Indonesiassa, missä hän on suunnitellut upeita pukujaan, joita indonesialaiset ovat valmistaneet.

– Olen sellainen reppureissaaja. Elän paikallisten ihmisten rinnalla, heidän kanssaan. Eli maassa maan tavalla.

– Afrikassa ollessani tuntui ihmeelliseltä verrattuna meidän kulttuuriin, miten siellä näytetään kaikki muodot viimeistä senttiä myöten, paljastaa Milla.

 Festivaali syntyi vahingossa

Hiljaisuus-festivaali syntyi ihan vahingossa Savonlinnan torilla. Milla oli siellä myymässä tuotteitaan ja tutustui viereisessä kojussa olevaan myyjään Joonas Martikaiseen.

Kaksikko piti yhteyttä vuosien ajan, kunnes Joonas muutti Rovaniemelle ja tuli Millan luo kyläilemään keväällä 2010 sirkustaiteilija Sakari Männistön kanssa. Kolmikko pisti viisaat päänsä yhteen, ja he synnyttivät festivaalin Millan alkuperäisestä ideasta.

Tapahtuman kohderyhmänä on iästä ja asuinpaikasta riippumaton ihminen joka arvostaa rauhaa, luontoa ja monipuolisia taidekokemuksia.

Hiljaisuus-festivaalista on muodostunut osa lappilaista ja suomalaista esitystaiteen kenttää. Vuodesta 2010 lähtien Hiljaisuudessa on esiintynyt noin 60 taiteilijaa eri puolelta maailmaa.

Teksti: Elisa Javarus