Liki puolet pohjoisessa opiskelleista ammattikorkeakoulun käyneistä tradenomeista jää Lappiin asumaan. Heistä 20 % suuntaa pääkaupunkiseudulle tai Pohjois- Pohjanmaalle. Tradenomit työskentelevät asiantuntijatehtävissä julkishallinnossa ja yrityksissä.
– Työ on joustavaa ja sitä tehdään yhä enemmän etänä, omaan tahtiin ja muualla kuin työpaikalla, kertoo edunvalvontayksikön johtaja Ville-Veikko Rantamaula Tradenomiliitosta.
Liiketalouden lehtori Pirkko Tervonen Lapin ammattikorkeakoulusta on kiinnostunut kuulemaan, miten nykyistä opetusta tulisi muuttaa, että tulevaisuuden työpaikkoihin päästäisiin.
– Olennaista on korkeakoulukentän selkeämpi yhteistyö keskenään ja paikallisen elinkeinoelämän kanssa, oppilaitosten vähentäminen ja digitalisoitumisen lisääminen. Oppiminen on jatkuvaa, tapa ylläpitää osaamista, selvittää Rantamaula.
Tavoitteena työaikapankki ja kuukausittaista työaikaa
Tradenomit esittävät työehtojen uudistamista nykyaikaan ja uuden asiantuntijoiden työaikalain kautta siirtymistä 152 tunnin kuukausityöaikaan.
– Ei tarvitsisi enää huomioida sunnuntai- tai lauantaityötä, koska työntekijä päättäisi työnteon ajan ja paikan itse, lepoaikoja unohtamatta. Kaikki päivät olisivat samanarvoisia, korvaukset tunti tunnista ja saldoja voisi kerryttää 330 tuntia vuodessa. Ylimääräiset tunnit kertyisivät työaikapankkiin. Ajatus edellyttäisi, että henkilö pääsääntöisesti voisi itse myös määritellä työnteon ajan ja paikan, esittelee Rantamaula nuorekkaan liiton uudistusesitystä.
Tradenomien keskiansio on 3057 euroa kuussa. Tutkinto on korkeakoulututkinto. Heitä edustaa akavalainen vuonna 1996 perustettu Tradenomiliitto TRAL, jossa on lähes 30 000 jäsentä.