Avovesiuinti lumoaa eksoottisuudellaan

Juoksengissa avovesiuinnissa nopeiten uivat naisten sarjoissa Ingrid Persson ja miesten sarjoissa Samuli Keisu ja Adrian Bengtsson. Kuvatekstimuutos tehty 18.7.

Vaikka kilpailumieli on tärkeää urheilussa, on Tornionjoella järjestettävässä Swim the Arctic Circle tapahtumassa kaikista tärkeintä hyvä fiilis. Kun palavan oranssi keskiyön aurinko siintää luoteessa vaarojen yläpuolella, on lähtölaukauksen aika. Uimarit lähtivät matkaan keskiyöllä Suomen puolelta jokea ja matkasivat 2000 ja 3000 metrin päähän Ruotsin puolelle, perillä oltiin edellisen vuorokauden aikana tunnin aikaeron vuoksi. Kisaa kauhottiin  lauantaina 16.7.

Tornionjokeen pulahtaa sutjakkaasti molemman maan uimareita. Viime vuonna tapahtumaan osallistuneen Kalle Windbomin mukaan tapahtumasta tekee erikoisen juuri se, että mukana on kirjavasti eri maan kansalaisuuksia Keski-Eurooppaa ja aina Uutta-Seelantia myöten. Avovesiuintitapahtuman järjestää kahden maan kyläyhdistykset, siinä ylitetään valtakunnan ja napapiirin raja sekä uidaan ajassa taaksepäin.

Perhe mukana

Trhiathlonia harrastava Windbom otti viime vuonna mukaansa vaimonsa Jaanan ja 15-vuotiaan kilpauimari tyttärensä Cecilian. Kahden kosken välissä sijaitseva kilpailurata on nopea ja virta on kova.

– Tornionjoessa rikottiin varmasti monta sadan metrin ennätysaikaa. Huomasin virran voiman jo 1500 metrin päiväkisassa, jossa kaikki veden pohjakasvit olivat vaakatasossa. Virta yllätti ja tietysti se voi jännittää, mutta kisa on todella turvallinen. Kyllä sieltä rantaan aina pääsee ja mukana on paljon veneitä turvaamassa matkaa, Windbom kertoo.

Kaikentasoiset uimarit mukana

Vaikka mukana on tosi kilpauimareita, on sarja tarkoitettu kaikenlaisille uimareille, eikä kuntouimareiden ei kannata pelätä osallistumista. Kilpailu on suunnattu kaikille, jotka osaavat uida, niin vanhoille kuin nuorille, kunhan kilpailijalla on hyvä terveys. Järjestäjät kehottavat kisaajia harjoittelemaan virtaavassa vedessä uintia ennen lähtöä, jotta veden käyttäytymisen oppisi tunnistamaan. Yleensä uintivesi on ollut Tornionjoessa noin + 20–16 asteista.

– Tornionjoessa on kirkas ja puhdas vesi, kertoo uintitapahtuman idean isä Roland Niska.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana oli myös Outi Mäkinen.

– Olin nähnyt upeita kuvia tanskalaisen talviuintiystäväni Sinne Lundgaardin facebook-sivuilla uinnista joessa yöttömässä yössä. Ajattelin, että vau, Mäkinen toteaa.

Märkäpukua tarvittiin, ja sellainen järjestyi kilpailujärjestäjältä. Mäkisen mielestä Tornionjoessa oli helppo uida.

Tornionjoki on 510 kilometriä pitkä, Euroopan suurin ja pisin vapaana virtaava joki, noin 500–600 metrin levyinen uintipaikalla.

Napapiirillä uitavista matkoista tekee erikoisen myös se, että joessa uidaan myötävirtaan.

Juoksengista matkaan

Tänä vuonna 2000 metrin päiväuinti lähtee Ruotsin Juoksengin uimarannalta ja 3 000 metrin yöuinnille lähdetään Suomen puolen entisen kyläkoulun rannasta. Maali sijaitsee kummallakin matkalla Ruotsin puolella pallokentän rannassa, jossa sijaitsevat myös pesutilat ja palkintojenjakoalue. Molemmin puolin jokea on järjestetty ohjelmaa ja maalissa vastaanottamassa on orkesteri ja ilta päättyy palkintojenjakoon.

Ruotsin ja Suomen yhteistyötapahtuma

Swim the Arctic Circle on Suomen ja Ruotsin yhteistyönä toteuttama tapahtuma, jossa talkoolaisia on 55–60.

Kilpailu käydään Ruotsin uimaliiton turvallisuussäädösten mukaisesti ja kilpailupaikalla on vesipelastuskoulutuksen saanut lääkäri, sairaanhoitaja ja sukeltaja. Ukonilman sattuessa kilpailu keskeytetään.

Päivitys 18.7.: Kisassa 2000 ja 3000 metrin voittajiksi naisten joukkueissa sijoittui Ingrid Persson. Miesten 2000 metrin voittaja oli Samuli Keisu ja 3000 metrillä Adrian Bengtsson. Muut tulokset ja tapahtumasta lisää os. http://swimac.eu/fi/

Avouinti lumoaa 2 Jaana Widbom

Jaana Windbom innostui viime kesänä Tornion avovesiuintikisasta miehensä houkuttelemana.