Kun elektroniikka vanhenee käsiin

Me kaikki rakastamme älypuhelimia, tabletteja ja muita elektronisia kojeita. Niiden tarkoitus on tehdä elämästämme helpompaa ja mukavampaa, ja hinku vaihtaa laite uudempaan on suuri. Joka vuosi 50 miljoonaa vanhaa laitetta heitetään pois.

Elektroniikkajätettä ovat laitteet, joiden voimanlähteenä on sähkövirta. Tällaisia ovat akut, kannettavat tietokoneet, tehosekoittimet, pöytätietokoneet. Koneet on useimmiten valmistettu metalli- ja muoviosista, mutta niissä on myös erittäin myrkyllisiä aineita, kuten elohopeaa, lyijyä, kadmiumia, arseenia tai berylliumia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti ympäristöön ja meidän terveyteemme.

Yksinkertainen tapa minimoida jätteen määrää on kerätä ne talteen ja kierrättää. Rikkoutuneita laitteita ottavat vastaan kaikki sähkölaitteita myyvät liikkeet. Tietoa oman paikkakuntasi kierrätyspisteistä löydät os. www.kierratys.info