Luosto Classicin maine kantaa maailmalla

Luosto Classicin vieraana on muun muassa Pēteris Vasks (s. 16. huhtikuuta 1946, Aizpute) on latvialainen säveltäjä. Kuva: stephenjacksonmusic.wordpress.com

Luosto Classic on arvostettu klassisen musiikin tapahtuma, jonka maine on vuosien saatossa levinnyt yli Suomen rajojen. Vierailijoina ovat olleet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Tampere filharmonia, Helsingin kaupuinginorkesteri, BBC Philharmonic Orchestra, Sinfonietta Riga, Kaartin Soittokunta, Carolina Eyck, Colin Currie ja tietenkin Lapin Kamariorkesteri John Storgårdsin johdolla.

Järjestyksessään 14. LuostoClassic täyttää Pyhä-Luoston sävelillään 11.–14.8. Tapahtuman taiteellisena johtajana jatkaa jo kolmatta vuotta Marko Ylönen. Vuoden 2016 ohjelmistossa tullaan noteeraamaan 70-vuotisjuhliaan viettävä latvialaissäveltäjä Pēteris Vasks.

Konsertteja ulkona ja sisällä

Lauantaiaamun Säveltäjä tapaaminen-yleisöluennolla Vasksia haastattelee säveltäjä Kalevi Aho. Muista tasavuosisäveltäjistä ovat kesän ohjelmistossa mukana satavuotias Einar Englund (1916–1999) ja 260-vuotisjuhliaan viettävä Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791). Tämän vuoden ohjelmistoon kuuluu viiden ulkoilmakonsertin ja yhdeksän sisäkonsertin lisäksi myös säveltäjätapaaminen sekä opastettu musiikillinen luontoretki.

Elokuussa Pyhä-Luostolla esiintyvät Lapin kamariorkesteri johtajana John Storgårds, Soile Isokoski (sopraano), Flamenco Oriental & Raul Mannola, Karen Gomyo (viulu), Hiyoli Togawa (alttoviulu), Timo Korhonen (kitara), Marko Ylönen (sello),Mark Gothóni (viulu), Martti Rautio (piano), Instrumentalisti Doron Sherwin (sinkki), Pave Maijanen ja Polaris Jousikvartetti, Nuorten LuostoClassic-orkesterileiri. Viron kamarikuoron konsertti kuullaan 11.8. Pyhätunturissa.