Ravikuningatar Saaga S:llä lappilainen sukupuu

Vanhat hevosmiehet sanovat aina ”Katso emälinjaa, ennen kuin ostat hevosen”. Saaga S on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä jalostuksesta. Hevosen omistaa taipalsaarelainen Ilkka Pyysalo.

Hallitseva ravikuningatar Saaga S uusi temppunsa ja piti kuningattaren valtaistuimensa voittaen hallitusti Turussa vuoden 2016 Ravikuningattaren tittelin.

Saaga S:n omistaja Ilkka Pyysalo Taipalsaaresta osti nyt 10-vuotiaan tammavarsan 1-vuotiaana Keminmaasta Juhani, Juha ja Susanna Keskimaunun tallista. Saagan sukutaulu on erittäin mieluisaa luettavaa lappilaisille hevosmiehille, sillä Saagan emälinja on neljässä polvessa lappilaista jalostusta.

Saagan neljäs emä Elsa syntyi 1963. Kilpaura oli lyhyt, mutta tehokas.18 kilpailusta tuli 6 voittoa, kakkonen ja kolmonen. Ennätys on varsin vaatimaton 37,7, mutta jälkeläisnäytöt sitäkin kovemmat. Elsan neljä jälkeläistä juoksivat 104 voittoa ja rahaa 88 500 euroa eli yli puoli miljoonaa markkaa. Parhaiten raviväki muistaa Samun Samulin, joka juoksi 56 voittoa ja 65 000 euroa.

Ravikuningatar Saagan kolmas emä Sumutar juoksi 64 kilpailua voittaen 19 lähtöä. Tamma jätti yhdeksän jälkeläistä, joista peräti 5 on tähtijuoksijaa. Paras noteeraus on sodankyläläisen Pauli Häätylän Kippi S:llä, joka pinkoi melkein Valiojuoksijaksi ajalla 1.25,3.

Saagan toinen emä Valo S kilpaili emiensä tapaan menestyksellä Lapin kilparadoilla. 64 kilpailua toi kilpailukirjaan peräti 19 voittoa ja komean ennätyksen 1.27,8. Siitoksessa Valo S jätti kaksi varsaa, joista Aava S on hallitsevan ravikuningattaren emä.

Saaga S on kilpaillut komealla raviuralla 109 kertaa, joista voittoja on 24, kakkosia 21 ja kolmospalkintoja 16. Hevosen ennätys on 1.20,6 ja voittosumma 323 560 euroa.

Turun Kuninkuusraviviikonloppuna Saaga S voitti yhden lähdön ja oli kahdessa toinen. Viikonloppu toi tamman omistajalla Ilkka Pyysalolle 68 000 euron lisäansiot.

Vuoden kuluttua ravataan Kuninkuusravit Helsingissä ja vuonna 2018 Rovaniemellä, mutta sitä ennen ehtii tapahtua paljon. Seuraava suuri ravikoitos, valtakunnallinen Toto 76 kierros käydään Rovaniemellä 27. elokuuta.

Teksti ja kuva: Hannu Alaluusua