Suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän

Graavisiika maistuu monelle talvenkin ajan herkkuna. Päälle ripaus rosepippuria ja suolaa.

 

96 % suomalaisista syö kalaa. Kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Kala on terveellistä, ja tämä tiedostetaan. Tärkeää on, että kala on laadukasta ja tuoretta. 

Keväällä ilmestyneen tutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. 45 prosenttia suomalaisista uskoo, että erityisesti kotimaisen kalan käyttö kasvaa.  Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevien kalojen käytön sen sijaan uskotaan vähenevän.

Lähiruokaa parhaimmillaan

Kalan ostopäätökseen vaikuttavat laadun ja tuoreuden lisäksi itse kalalaji ja hinta. Kalan pitäisi olla 68 % mielestä halpaa. Etenkin nuorilla hinta ratkaisee. Pakattu kala kelpaa myös, vaikka kaupan kalatiski on monelle perinteinen kauppapaikka tehdä ostopäätös.

Yli puolet vastaajista haluaa edelleen valita kalan tuoretiskiltä. Hieman yllättävää on, että kalan kohdalla näyttäisi kuluttajien usko lähi- ja luomutuotteiden suosimisen kasvuun olevan laskussa. Luomuruoan suosimisen kasvuun uskoi enää 29 prosenttia vastaajista, kun vielä kolme vuotta sitten luomun suosion kasvuun uskoi 36 prosenttia.

Kalan suosio pysyy

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen hehkuttaa suomalaisten intoa syödä kalaa.

Katriina Partanen tuntee suomalaisten kalatottumukset. Hyvillään hän on siitä, että kalan suosio on kasvanut ja kalaruoan terveellisyys tunnistetaan.

Katriina Partanen tuntee suomalaisten kalatottumukset. Hyvillään hän on siitä, että kalan suosio on kasvanut ja kalaruoan terveellisyys tunnistetaan.

-On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa entistä enemmän. Kala koetaan terveelliseksi ja maukkaaksi ruuaksi, joka sopii hyvin nykyiseen hyvinvointitrendiin. Kalan hyvien terveysvaikutusten lisäksi jatkuvasti kehittyvät kuluttajapakattujen tuotteiden valikoimat pitävät kalan kestosuosikkina suomalaisten ruokapöydässä, sanoo Partanen.

Tiedot perustuvat Pro Kalan teettämään tutkimukseen, johon vastasi 857 suomalaista helmi-maaliskuun vaihteessa 2016. Aineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass. Pro Kala Ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenistö koostuu elinkeinokalatalouden järjestöistä, ammattikalastajista, kalan jalostajista ja kalakauppiaista.

Pohjoisessa petokalaa pöytään

Pohjoisen kalavedet ovat olleet pitkin kesää hyvin esillä ja ihmisten puheissa. On ihmetelty ja ihasteltu Tornionjokeen noussutta lohisaalista. On taivasteltu Tenon kalastukseen tulevia muutoksia. Inarijärven siika on haluttua ja sitä on saatu nyt hyvin, myös muikkusaalis on Inarilla kasvanut. Punalihaiset petokalat, taimen, nieriä eli rautu, harmaanieriä ja järvilohi maistuvat niin paikallisille kuin matkaajillekin.

Kesämielen kohokohtia on rantamaisemissa tulipaikalla kalasaaliin käsittely ja nuotiolla pikkukalan paistaminen.

Kesämielen kohokohtia on rantamaisemissa tulipaikalla kalasaaliin käsittely ja nuotiolla pikkukalan paistaminen.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto
Kuvat: Pro Kala ry