Luonnonvara-alan menestysaskeleet Inarissa

Lähiruoka on matkailun yksi trendi ja matkailijat arvostavat nykyään paikallisuutta, läheltä tulevia ja samalla laadukkaita raaka-aineita ja omaleimaisuutta. Myös tarinaa on hyvä olla ruokatuotteessa mukana. Kuva: Paadar Images

Arktiset luonnonvarat, laatua luonnosta –hanke luo menestysaskeleet luonnonvara-alalle Inarissa. Toimintaohjelman teemoina vuosille 2017-21 ovat paikalliset elintarvikkeet, kaivannaisteollisuus ja matkailuelinkeinon tarpeet.

Lapin maakunnan vahvuudet luonnonvarateemassa ovat luonnon raaka-aineet, puhdas luonto ja arktisuus.

– Inarin kunnan kehittyminen kohti globaalin biotalouden tavoitteita vaatii pitkäjänteisen strategian ja kehittämisohjelman – sellaiset meiltä vielä puuttuvat. Naapurikuntamme ovat luonnontuotealan kehittämisessä pitemmällä ja nyt on meidän aika toimia ja saada tuloksia aikaan, toteaa hankkeen projektivastaava, Inarin kunnan kehittämiskoordinaattori Marja Männistö.

Hankintaverkostoa kehitetään

– Hanke vastaa muun muassa Inarin kunnan valtuuston Lisää lähiruokaa oman kunnan ruokapalvelussa –aloitteeseen, joten kunta tulee panostamaan tulevaisuudessa erityisesti lähiruoan hankintaverkoston kehittämiseen, kertoo hankkeen työryhmän jäsen, kunnan Ruokapalvelu liikelaitoksen ruokapalvelujohtaja Marika Liimatainen.

Hankkeen toimenpiteinä ovat luonnonvarastrategian ja toimintaohjelman valmistuminen, noin 40-sivuisen raportin painattaminen ja kuvaesityksen tekeminen. Työ teetetään ostopalveluna ProAgria Lapilla. Inarin kunta on myöntänyt hankkeelle kuntarahoituksen ja avustus tulee Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kautta Euroopan aluekehitysrahastolta. Hankkeen hallinnoijana toimii Elinkeinot & kehitys Nordica. Hankkeen budjetti on 61.598 euroa ja hanke kestää kesäkuun 2017 loppuun saakka.