Inarin Siidassa monenlaista nähtävää

Siidan nauhan leikkausivat 1.4.1998 mm. silloinen kulttuuriministeri Claes Andersson, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Takala ja saamelaismuseosäätiön puheenjohtaja Onerva Pohjanrinne. Kuva: Siida.

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on yksi suosituimmista vierailukohteista saamenmaalla. Pohjoisesta luonnosta sekä saamelaisesta kulttuurista ja historiasta kertovien perusnäyttelyiden lisäksi on kesäln aikana nähtävillä myös paljon muuta. Uusimmista vaihtuvista näyttelystä muodostuu monipuolinen kattaus taidetta, käsitöitä ja kulttuurihistoriaa.

Juhlavuoden Johan Nuorgam

Saamelaismuseon 20-vuotisjuhlavuoden näyttely kertoo Johan Nuorgamista (1910-1978), joka oli saamelaisuuden varhainen kulttuurilähettiläs ja saamelaismuseon perustaja. Näyttelyn ytimenä on Nuorgamin 1930-luvulla keräämä esineistö, joka on samalla ensimmäinen Kansallismuseon Saamelaismuseolle palauttama esinekokonaisuus.

Mennyttä ja tulevaa

Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskuksen 20-vuotista toimintaa juhlistetaan lisäksi yhteisellä Kuvaraito-näyttelyllä, joka tarjoaa mahdollisuuden palata valokuvien kautta Siidan parhaisiin näyttelyihin ja tapahtumiin vuosien varrelta.

11 saamelaista ajankuvaa-näyttely on kuvaus 27 saamelaisen nykyhetkestä heidän omasta näkökulmastaan. Näyttelyssä pääsee näkemään välähdyksiä nykyaikaisesta saamelaisuudesta ja siten se täydentää hienolla tavalla perusnäyttelyn antamaa saamelaiskuvaa.

Multiformes -näyttelyssä Irene Kangasniemen ja Oda-Liv Koiviston tarinalliset taidekäsityöt muistuttavat hyvän luontosuhteen merkityksestä ja siitä, mitä kaikkea luonto voi ihmisille opettaa.