Lemmenjoen Kultareitti avautuu

Patikoijat Lemmenjoen Kultareitillä. Kuva: Kirsi Ukkonen/Metsähallitus

Metsähallituksen Luontopalvelut on rakentanut Lemmenjoen kansallispuistoon uuden retkeilyreitin, jonka teemana on kullankaivu. Reitillä esitellään Lemmenjoen kultahistorian ja kullan geologian pääkohdat sekä kerrotaan kullankaivun nykypäivästä ja menetelmistä alueella. Reitti kulkee keskeisten kulta-alueiden läpi ja sen avulla retkeilijän on turvallista tutustua kullankaivuun perinteeseen.

Avajaiset 30.6.

Lemmenjoen Kultareitti avataan 30. kesäkuuta kello 14 Kultahaminassa, josta patikoidaan kullan ensimmäisen löytöpaikan kautta Morgamojan Kultalaan noin 5,5 km:n matka. Ohjelmassa on tarinointia Lemmenjoen Kullasta ja kullankaivajista, kahvittelua, tanssia ja laulua. Ohjelma päättyy Morgamojan Kultalassa noin klo 19.30.

Avajaisiin on maksuton venekuljetus Njurgulahdesta klo 12 ja paluukyyti kello 21. Paikkoja kuljetukseen on rajoitetusti, joten sitovat ilmoittautumiset tehdään Ylä-Lapin luontokeskus Siidaan torstaina 28.6. mennessä. Avajaisia ovat tervetulleita viettämään kaikki silloin alueella liikkuvat ja myös omin neuvoin paikalle saapuvat.

Reittiä yli 20 kilometriä

Kultareitin patikoinnin voi aloittaa Njurgulahdesta, jossa ensimmäinen opastetaulu sijaitsee. Tällöin kuljetaan Lemmenjokivarren retkeilyreittiä noin 22 km matka Kultahaminaan, jonne voi jokiosuuden vaihtoehtoisesti matkustaa vuoroveneellä.

Reitti jatkuu Lemmenjoen kullan ensimmäiselle löytöpaikalle. Morgamojan varrella kohteena ovat vanha lapiokaivualue rivinteerauksineen sekä Morgamojan Kultala.  Sieltä jatketaan Pihlajamäelle, jossa esitellään konekaivuuta. Karhu-Korhosen kirjastolla piipahdetaan ja tutustutaan kullankaivaja Yrjö Korhosen vanhan kämpän läheiselle konekaivualueelle. Reitti päättyy virallisesti Ravadaksen autiotuvalle. Omatoimikohteena varsinaisen reitin ulkopuolella on Jaakko Isolan kämpän pihapiiri.

 

Kuva 1: Konekaivurekonstruktio Korhosen kaivospiirillä.