Lemmenjokea juhlitaan 23.7. Inariviikoilla

Lemmenjoen Ravadasputous.

Ota Lemmenjoki käyntikohteeksesi kesälomalla.  Suomen suurimmassa kansallispuistossa voi piipahtaa päiväretkellä luontopolulla tai matkata joen yläjuoksulle ja takaisin vuoroveneellä.  Pidemmälle mielivälle riittää reittejä tai voi taivaltaa omassa rauhassa merkittyjen reittien ulkopuolella. Lemmenjoki on myös erinomainen melontareitti.

Metsäerämaiden, pyöreälakisten tuntureiden Lemmenjoki on houkutellut tulijoita tuhansia vuosia aikaisemminkin. Siitä ovat merkkeinä jokivarren sadat peuranpyyntikuopat. Tuoreempaan menneisyyteen pääsee tutustumaan Sotkajärven rannan satavuotiaalla Kaapin Jounin saamelaistilalla, jossa asui aikoinaan perheineen Jouni Aikio eli Kaapin Jouni. Hän oli aikansa pororuhtinas, filmitähti ja Kekkosenkin väärti.

Kulta mielessä

Lemmenjoki on tunnettu myös kullastaan. Ensimmäinen kultakuume houkutteli kaivajia Lemmenjoelle jo viime vuosisadan alussa. Varsinainen kultaryntäys tapahtui vasta sodan jälkeen 1940-luvulla, jolloin kultavaltauksia oli parhaimmillaan toista sataa. Ravadasjärveltä Jäkälä-äytsin kautta Kultahaminaan kulkeva merkitty polku kulkee eri-ikäisten kultavaltausten kautta.

Lemmenjoen Retkipäivää edeltävänä päivänä 22.7. Lemmenjoella vaskataan perinteiset kultakisat ja tanssitaan kisatanssit.

Teksti ja kuva: Lappilainen