Juhannus on meillä herttainen

Rovaniemen juhannuskokko. Kuva: Rovaniemen Kehitys

Lemmenjoella karaokea, kokko ja vaellus

Saamelaistila Lemmenjoki Camping valmistautuu laulun ja juhannuskokon voimin juhannusjuhlintaan Lemmenjoen kylän keskustassa Njurgulahdessa.  Keskiyön auringon vaellukselle voi myös ilmoittautua. Kesäkauden avajaisia vietetään jo 17.6., jolloin esiintymässä on Marko Kallio.

Perinteinen liikuntajuhannus Kilpisjärvellä

Kilpisjärven legendaarista liikuntatapahtumaa on vietetty jo vuodesta 1946 alkaen katkeamatta. Ja lajina on tietenkin hiihto!

72. hiihtokisa starttaa aattona kello 16.30 ja matkan pituus on kokonaiset 250 metriä. Sarjoja on sopivasti ja mikäli välineet ovat jääneet kotiin, niitä saa lainaksi. Rankan kisan kruunaa lukuisat palkinnot. Ilmoittautumaan pääsee Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa kello 15-16 välillä, josta alkaa n. tunnin nousu kisapaikalle Saanan taakse tunturiin. Osallistumismaksu on 5 €.

Valloitetaan Saana

Yöttömän juhannusyön Saana valloitetaan kello 24, jonne startataan Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi yhteisellä polkuretkellä kello 22 alkaen. Tunturille kapuaminen on ilmaista, mutta jos haluaa matkasta muiston, voi lunastaa Suomi 100v-juhlamerkin ja Saanan valloituskunniakirjan viidellä eurolla.

Kilpisjärven suunnistuskisa Kilpis-rastit

Lauantaina 24. päivänä kello 12 alkaa suunnistuksen Kilpis-pisterastit/rogaining Kilpisjärven retkeilykeskuksessa. Suunnistusaikarajat ovat tunti tai kolme tuntia ja sarjat joukkueena suunnistaville sekä yksittäissarjat naisille, miehille ja nuorille. Ilmoittautumiset ma 19.6. mennessä os. [email protected].  Osallistumismaksu on 12 €/henkilö ja jälki-ilmoittautuminen 20 € edellisiltana klo 20, mikäli mukaan vielä mahtuu.

25.6. Saanan saapassankari-kisa

Kello 10.30 alkaen heitetään Saanan saapassankari –kisa. Saappaanheitto suoritetaan ilman vauhtia ja tuloksissa huomioidaan ikäkerroin (50 cm/v). Sarjoina ovat miehet, naiset ja nuoret. Ilmoittuminen ja heitot tehdään vuorijuoksun lähtöpaikalla, mukaan pääsee eurolla.

Saanan vuorijuoksu 25.6.

Polkujuoksukisa Saanan huipulle alkaa kello 12 alhaalta heti saappaanheittokisan jälkeen. Matkaa kertyy 4 kilometriä ja nousua on 500 metriä. Sarjoja on tarjolla sopivasti ja ilmoittautumaan pääsee Kilpisjärven retkeilykeskukseen klo 10.30 mennessä. Osallistumismaksu on 5 €.

Enontekiöllä Väyläfestivaalitunnelmia

Aattona Enontekiön kirkossa kello 20 esiintyy Möte, joikaaja Simon Issát Marainen ja pianossa Paavali Jumppanen. Ohjelmassa on Beethovenin myöhäissonaatteja ja niiden inspiroimia joikuja.

Juhannuspäivänä kello 17 on näytös Saapuminen Karesuandon sillalla, jolloin Katariina Angerian Suoni-teos saapuu Karesuandoon. Mukana on myös yllätysesiintyjä.

Muonio kutsuu koko perheen Torassieppiin

Aattona 23.6. kisataan Muonion Torassiepissä juhannushiihdoissa, herkutellaan juhannuspöydän antimilla ja nautitaan kesäillan rauhasta juhannuskokon loisteessa. Torassiepin juhannuskokko sytytellään jo alkuillasta, jotta perheen pienimmätkin pääsevät mukaan. Juhannushiihdot alkavat kello 15, juhannuskokko syttyy kello 17 ja herkuttelemaan pääsee kello 18. Pöytävarausta suositellaan.

Hotelli Harrinivan Juhannusjuhlia vietetään Muonionjoen rannalla keskiyön auringon alla. Juhannustanssit laitetaan käyntiin Robinin Hula Hula -biisin tahtiin kello 22, kun koko Suomi tanssii yhdessä! Rantabaarissa on tarjolla helpotusta juhlijoiden janoon ja nälkään. Keskiyön juhannuskokon jälkeen ilta jatkuu live-musiikin tahtiin Harrinivan Bar Northissa.

Mökkijuhannus, laskuretki ja lauttaristeily Levin juhannuksessa

Perinteisen mökkijuhannuksen lisäksi voi Levillä nauttia opastetusta laskuretkestä Pallaksen upeissa maisemissa. Vaihtoehtona on myös lauttaristeily läheisille järville. Päivä huipentuu juhannustansseihin ja Tuikun kokkoon Levitunturin huipulla.

Midnight Sun Ski Levi-Pallas starttaa kello 12. Silloin kivutaan ylös tunturiin Pallaksen luontokeskukselta kohti Taivaskeroa, josta lasketellaan oppaan johdolla Pyhäkurua pitkin alas.  Evästelyn jälkeen noustaan Hetta-Pallas vaellusreitille ja palataan hotelli Pallakselle ja takaisin Leville. Sää- ja lumivaraus huomioidaan ja retki tehdään vaihtoehtoisesti patikoiden. Kokopäiväretkelle täytyy olla yli 12-vuotias ja retki tehdään vanhempien seurassa. Ohjelma on maksullinen.

Juhannuksen lauttaristeily kello 17

Lähtö lauttaretkelle tapahtuu Kinos Safariksen toimistolta. Silloin siirrytään autokyydillä Sirkkajärven rantaan, josta lähtee risteily Sirkka- ja Levijärvelle. Risteilyn aikana on mahdollisuus saunoa ja käydä uimassa. Lautalla on myynnissä makkaroita, avotulella vastapaistettuja lettuja ja nokipannukahvia, omat eväätkin saa olla mukana. Erikoislähdöllä juhannuksen kunniaksi on tarjolla live-musiikkia ja kokko. Lämmintä vaatetta on hyvä ottaa mukaan. Risteily kestää 2,5 tuntia ja on maksullinen. Juhannuksena on myös normaalit lähdöt perjantaina kello 14 ja lauantaina kello 14 ja 17.

Juhannusjuhlaa aatosta juhannuspäivään

Keskikesän tunnelmissa biletetään läpi juhannuksen Wanhassa Porossa. Soittolistalla on sekä suomalaista että ulkomaalaista poppia ja rokkia. Ilmainen sisäänpääsy. Levihotellin juhannustanssit tanssahdellaan pääravintolassa. Karaokea Bar Ihkussa kello 21-04.

Muuta mukavaa tekemistä löytyy Näköalaravintola Panoramassa, jossa on Juhannusgrilli lämpimänä 24.6. kello 16-20. Activity Park, kesäkelkkarata ja gondolit ovat avoinna kello 10-18. Palovartija café ylä-asemalla on avoinna klo 24 asti. Samiland Levi Summitissa on avoinna kello 10-20.

Tuikussa esiintyy Iskuporakone  Juhannustansseissa kello 18 alkaen. Pääsymaksu yläkertaan, mutta alakertaan ja terassille on vapaa pääsy. Pihalla on iso kokko, karaoke, pikkupurtavaa ja pihabaari. Bussikuljetus on järjestetty 5 euron hintaan Levin hotellit-Tuikku . Alle 18-vuotiaat pääsevät mukaan huoltajan seurassa terassille & tunturibaariin.

Kemijärven juhannushumua

Luusuan juhannuskokko sytytetään Kulmungin penkalla klo 18. Sitä ennen ehtii lipunnostoon Räisälän lossirantaan, jossa salkoon nousee Suomen suven kunniaksi Suomen lippu kello 17. Samaan aikaan alkaa myös Kotiseutumuseon juhannusjuhla, johon on vapaa pääsy.

Juhannuspäivän iltana 24.6. tanssitaan Perävaaran Huvikeskuksessa kello 21 alkaen Merja Juutisen laulun tahdissa.

Hulahulaa Rovaniemellä

Kello 17-22.15 tanssitaan juhannusjuhlaa Ounaskosken uimarannalla ja puistoalueella. Luvassa on laulua, tanssia, hyvää ruokaa ja kesäistä tekemistä. Viiden tunnin mittainen tapahtuma kokoaa Jätkänkynttiläsillan kupeeseen kaikki Rovaniemellä kaupunkijuhannusta viettävät vauvasta vaariin ja mummoon. Tapahtuma on osa suurta Hulahula Suomi –kampanjaa, joten tapahtumasta nähtäneen pätkiä myös Ylen viisituntisessa suorassa juhannusaaton TV-lähetyksessä. Ilta huipentuu klo 22 koko Suomen yhteiseen tanssiin, kun ”lanteet pyörivät hula hula” Robinin biisin tahtiin! Tarkoituksena on tehdä epävirallinen tanssin maailmanennätys.

Ohjelmassa mm. musiikkia, työpajoja, saunomismahdollisuus saunalautalla, Rokan ruokavaunu. Lisäksi kello 19 noussee lippu salkoon ja kuullaan Suomen suven julistus. Juhannuskokko syttyy kello 21.30.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lappilaisen pääset lukemaan maksutta täältä