Lapin luontokeskukset kohti käyntiennätyksiä

Ylläs-Pallas tulee tutuksi Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa. Kuva: Maarit Kyöstilä

Lapin matkailulla on ollut hyvä vuosi, ja se näkyy Lapin luontokeskuksissakin.

Erityisesti Yllästunturin luontokeskus Kellokas ja Pyhä-Luoston luontokeskus Naava ovat houkutelleet paljon kävijöitä. Kellokkaassa käyntimäärä heilahti jo syyskuun loppuun mennessä yli 80 000 käynnin, eli käyntejä on ollut lähes 4000 koko viime vuotta enemmän.

Naavassa hätyytellään viime vuoden käyntimääriä, vuoden loppuun mennessä satatuhatta käyntiä saattaa hyvinkin ylittyä. Ylä-Lapin luontokeskus Siida on erittäin hyvässä vauhdissa, siellä syyskuun lopussa sadantuhannen käynnin määrä rikkoontui.

Toiminnallisuus lisää kävijöitä

Metsähallitus on kehittänyt Lapin luontokeskuksiin uudenlaista toiminnallisuutta ja hakenut aktiivisesti uusia kumppaneita luontokeskuksiin. Kehitystyö yhdessä Lapin matkailun kasvun kanssa tuottaa nyt satoa.

– Monipuoliset tapahtumat ja näyttelytarjonta sekä palvelu asiakkaille yhden luukun periaatteella toimii matkailukeskuksissa. Se, että meillä on retkeilyneuvonta ja matkailuinfo saman tiskin takana on asiakkaalle, mutta myös alueen yrityksille ja meille retkeilypalveluja tuottaville täydellinen ratkaisu. Asiakas saa ajantasaista tietoa ja me palautetta toiminnan kehittämiseen, tiivistää asian puistonjohtaja Pekka Sulkava Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta.

Leffailtoja ja näyttelyitä, retkeilyneuvontaa ja alueen luonnon ja kulttuuriperinnön esittelyä. Näiden lisäksi keskuksissa päästään kahvittelemaan ja ruokailemaan ja sieltä saa neuvoja myös alueen muista palveluista.