Vedonlyöntiä ja juhlimista

Antti Määttä

Joskus elämässä tarvitaan heittäytymistä. Löin Sampo Kaulasen kanssa vetoa paremmuudesta 60 kilometrin Ylläs-Levi -hiihdossa huhtikuussa 2017. Halu päästä kunniallisesti maaliin ja julkinen vedonlyönti motivoi kummasti harjoittelemaan, vaikka kovin vahvaa hiihtotaustaa ei takana olekaan. Onneksi ei ole Sampollakaan.

Heittäytymistä tarvitaan myös kunnissa, kun suunnitellaan kunnan tehtävien hoitamista sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen. Tällä hetkellä keskitymme kunnissa aika vahvasti edellä mainittuihin uudistuksiin, kun olisi hyvä miettiä myös sitä, että miten kuntiin jäävät tehtävät parhaiten tulevaisuudessa hoidetaan. Tätä kannattaisi ehkä pohtia Lapissa myös yhteisesti.

En ole ikinä nähnyt Lapin tulevaisuutta negatiivisena, ja nyttemmin optimismini on vain virinnyt. Valtavan myönteisiä asioita on toteutumassa: Huikea matkailun kasvu sekä Kemijärven ja Kemin biohankkeet kaikkine sivuvaikutuksineen.

Toisaalta meitä lappilaisia stressaa korkea työttömyys, syrjäytyminen ja alueellisten erojen kasvu. Uskon, että niihinkin löytyy ratkaisuja, jos pystymme toimimaan rohkeasti ja ajattelemaan luovasti. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta ei mitenkään mahdotonta.

Hyvänä esimerkkinä tästä on vaikkapa se, että 250 asukkaan kylässä polttoaineisiin ja lämmitysenergiaan saatetaan käyttää vuodessa yhteensä jopa miljoona euroa. Mitä jos suurin osa tästä energiasta pystyttäisiin tuottamaan itse? Nykytekniikka mahdollistaa monenlaisia asioita, jos vain tunnistamme sen antamat mahdollisuudet ja osaamme kuvitella sille sovellutuksia.

Lapin kaksi merkittävintä vahvuutta ovat mielestäni rikas luonto ja tulevaisuuteen uskovat ihmiset, jotka toki ikääntyvät. Siksi haluamme Kolarissa kannustaa vauvantekoon maksamalla ensi vuonna 400 euron ”vauvarahaa” jokaisesta syntyvästä lapsesta. Panostamme lapsiin ja nuoriin myös rakentamalla kaksi uutta kyläkoulua.

Tulevaisuuteen on hyvä ponnistaa, kun tuntee historian. Tulevana vuonna juhlimme 100-vuotiasta Suomea ja 150-vuotiasta Kolarin kuntaa. Olemme suunnitelleet koko vuodelle ohjelmaa sillä ajatuksella, että kaiken ikäisille olisi mielekästä toimintaa ja tapahtumia. Tekemällä Suomea ja Kolaria on rakennettu, joten tekemällä ja osallistumalla niitä on myös hyvä juhlia.

Toivotan kaikille lappilaisille parhainta menestystä ja Onnea Uudelle Vuodelle!

Antti Määttä
Kunnanjohtaja
Kolarin kunta