Uusi Jänkä kertoo pelottomuudesta ja sinnikkyydestä

Jos haluat lukea jostain lappilaisesta kylästä, kerro ideasi ja ehdota kuka tai ketkä siitä voisivat kirjoittaa. Ehdotukset voi lähettää os. [email protected] Kuva: Jänkälehti

Jänkä on Sodankylässä toimitettava kulttuurilehti. Syksyisessä numerossa vaatetusalan opiskelija kertoo uskaltavansa yrittää, vaikkei osaamista niin olisikaan. Toinen nuori nainen on sitä mieltä, että riskien arvioiminen johtaa vain pelkuruuteen ja laiskuuteen: onhan seikkailuissa aina mukana ukilta peritty lettermän.

Lehti esittelee alueen kirjailijoita ja uusimpia tuotoksia. Yrittäjähenkeä on mm. Ahti Vielman Sisarukset-kirjassa, jossa jälleenrakennushenki tiivistyy siihen, että jos rakennushommissa kaikkea ei osattu, siltikin tehtiin. ”Tehemä vain”, oli iskulauseena.

Kulttuuria kaikenlaisille kulkijoille

Jängässä paloitellaan tiikerikakkua kirveellä, tuijotellaan yöttömässä yössä Wackenin aikuisleikkikenttää ja ihmetellään, miksi ihmisiä laitetaan kankaalle kävelemään. Vahvaa osaamista Jängässä edustavat omilla tahoillaan aarteita keräävät ja valmistavat taiteilija Kaija Kiuru ja kotiinsa huikean museon ja käsityötaiteen tyyssijan kerännyt Riitta Paavilainen.

Yhteisen hyvän eteen sinnikkäästi työskentelevät esittelyvuorossa olevan Joutsijärven kylän asukkaat. Lisäksi tutustutaan Sallan haltijamaahan, Posion opinhaluisiin teatterilaisiin ja vietetään hetki tuleen tuijottaen ihmiselon kipeiden kysymysten äärellä. Palsamia tuskiin tuovat Niilo Rauhalan runot:

Elämä /
niin käsittämätön, /
että sen täytyy olla /
jotakin varten.

Jänkä-lehden voi ostaa irtonumeroina tai tilata. Jänkää julkaisee Jänkä ry ja sen tekijätiimissä ovat Paula Alajärvi (päätoimittaja), Johanna Suopanki, Jenni Mutenia, Hertta Alajärvi ja Kerttu Korhonen. Kieliasun tarkistaa Outi Alajärvi. Kotisivujen osoite on www.janka.fi