Maailmankauppa Elimu siirtyi Vintikin kirpparipöydälle

Elimun aktiivit Sirke Tuomivaara, Laura Nyaga, Heli Honkasilta ja Ella Tuomivaara purkivat kauppaa haikein, mutta kaupan pitkään jatkuneiden taloudellisten vaikeuksien vuoksi myös helpottunein tuntein. Kuva: Jun Viekas

Rovaniemen Kehitysmaayhdistys Elimu ry perustettiin keväällä 1987. Samoihin aikoihin avattiin yhdistyksen ylläpitämä Kehitysmaakauppa Elimu Ukkoherrantielle.

Maailmankauppojen tarkoitus on tuoda käsitöitä, elintarvikkeita ja taloustavaroita kehitysmaista ilman turhia välikäsiä, jotta tuottajille jäisi hinnasta reilu osuus. Kulta-aikanaan 1990-luvulla yhdistys vuokrasi Korkalonkatu 12:ssa sijainnutta punaista vanhaa puutaloa, ja alivuokrasi siitä tiloja muille yhdistyksille. Käsityötalona tunnettu rakennus purettiin myöhemmin kerrostalon tieltä yhdistysten sinnikkäästä vastustuksesta huolimatta. Viime vuonna keskustan puutaloissa ja liikehuoneistossa 29 vuotta kiertänyt Maailmankauppa Elimu palasi melkein lähtöruutuunsa Kansankadulle.

Syksystä lähtien kauppaa pidettiin auki vapaaehtoisvoimin, sillä työ- ja elinkeinotoimiston yhdistyksille myöntämää täyttä palkkatukea työntekijän palkkaamiseen ei enää saatu. Aktiivistenkaan vapaaehtoisten kädet eivät riitä kaupan täysipainoiseen pyörittämiseen, joten vuoden lopussa Elimu palveli viimeiset asiakkaansa. Kauppa muutti Vintikin kirpparipöydälle ja yhdistys järjestötalo Neuvokkaan kaappiin.

Vuosien saatossa toiminta antoi työskentelymahdollisuuksia kymmenille ihmisille, muun muassa yhdyskuntapalvelua suorittaville ja lukiolaisille. Yhdistys jatkaa toimintaansa sekä reilujen tuotteiden myyntiä markkinoilla ja myyjäisissä. Myös Tampereen kehitysmaan verkkokaupasta www.kehitysmaakauppa.org voi tilata maailmankauppatuotteita.

Yhdistys kiittää menneistä vuosista asiakkaita ja toimijoita.