Matkailun kautta menestystä

Rovaniemen lentokentän porot toivottavat matkailijat tervetulleeksi Lapin pääkaupunkiin.

Lapin matkailun nosteesta maakunnan pääkaupunki Rovaniemen johdolla on saatu lukea syksystä lähtien niin valtakunnallisista kuin kansainvälisistäkin medioista. Viime sesonkina tehdyt ennätystulokset jäävät monessa yrityksessä tämän talven jälkeen historiaan.

Vuoden 2016 aikana Visit Rovaniemi sai tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon ja voitti kuntamarkkinoinnin suomenmestaruuden. Kiinalainen matkailujätti Alitrip julisti tuovansa 50 000 kiinalaismatkailijaa Lappiin ja samaisen konsernin Alipay-maksujärjestelmä rantautui napapiirille, jotta kiinalaiset voisivat hoitaa maksutapahtumansa mobiililaitteillaan.

Joulukuun aikana Rovaniemen keskustan yleisin vaate on ohjelmapalveluyrityksen haalari, eikä suurin osa ohikulkijoista keskustele keskenään suomeksi.

Kansainvälisen huomion myötä Rovaniemen profiili matkailukaupunkina on noussut myös kotimaassa. Oulun alapuolella mietitään, että mennään pohjoiseen katsomaan, mitä ne ulkomaalaiset menevät sinne katsomaan.

Joka puolella puhistaan matkailun loistavista kasvunäkymistä, ja moni projekti on jo edennyt idean asteelta käsin kosketeltavaksi.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa lappilaisille?

Matkailu on vihdoin alettu näkemään aivan oikeana elinkeinona, eikä ainoastaan kivana puuhasteluna. Pitkän linjan ammattilaiset ovat jo vuosikymmeniä tehneet asian eteen töitä, ja nyt muuallakin on herätty.

Kasvu tarkoittaa luonnollisesti työpaikkoja. Lapissa on ja parina viime talvena ollut pulaa matkailualan työntekijöistä. Kasvun myötä työvoimaa tullaan tarvitsemaan myös matkailua tukevilla aloilla rakentamisesta kauppaan ja palveluihin.

Voisiko matkailuala olla Lapille yksi ankkuri, jolla nyt etelään ja ulkomaille työn perässä muuttavat nuoret saataisiin jäämään kotikonnuilleen? Voisiko se olla houkutin, jolla muuttoliike käännetään tänne suuntautuvaksi?

Rovaniemellä joulukaupungin brändäys on alkanut laajentua katukuvaankin, mutta kokonaisvaltaisuuden saavuttamiseksi työsarkaa riittää vielä. Kasvu luo intoa, ja valoisten näkymien ansiosta uusia avauksia tulee yllättävistä suunnista. Lopputulos on yleensä toivottu: kaikki voittavat.

Joulun ympärillä, kaikkein kuumimman matkailusesongin aikaan, Rovaniemellä on nykykapasiteetin puitteissa jopa tungosta. Sesonki venyykin vuosi vuodelta pidemmälle kevääseen, joka on tervetullutta – täällä kelpaa kevätauringon paisteessa lomailla.

Seuraava haaste on matkailijavirran ympärivuotisuus, jonka eteen myyräntyö on alkanut jo hyvä tovi sitten.

Sanna Kärkkäinen
Visit Rovaniemi