Kolarin järvikyliin elämää lisää

Kätköillä voi pitkin vuotta. Talvikätköilyyn innostaa Nina Miettinen, joka sai kätköapua Tuomo Pasmalta Pasmajärvellä.

Kolarin kunnassa viritellään uusia matkailupalveluita. Turisteille tutut Äkäslompolo ja Ylläsjärvi vetävät väkeä tasaiseen tahtiin ja matkailun kehittäminen niissä on arkipäivää. Nyt on tarkoitus saada pohjoiseen matkaavia pysähtymään myös eteläisen kunnan alueella.

– Järvikylissä on paljon merkittäviä kohteita ja paikkoja, joiden olemassaolo ehkä tiedetään, mutta jonne ei tule lähdetyksi. Varsinkin matkailijat hurauttavat suoraan tunturiin, vaikka upeita maastoja, pysähdyspaikkoja ja tarinoita löytyy jo kunnan eteläiseltä rajalta, perustelee Jyrki Vaattovaara, joka haluaa kehittää kyliä ja käyttää tässä avukseen geokätköilyä.

Pasmajärvi mukana

Kolarin järvikylistä löytyy nyt jo uusia geokätköjä. Lajin harrastaja haluavat näin lisätä tietoa kylien olemassaolosta ja ohjata löytäjää hakemaan lisää tietoa alueesta ja tallentamaan kätkökuvaukseen valokuvia alueen nähtävyyksistä.

Talviloman aikaan pohjoiseen lomailemaan tuleva kätköilijä voi innostua poikkeamaan päätieltä, vaikka Pasmajärvelle.

– Meillä on kylässä hieno, uusi luontopolku, kaikenlaisille kulkijoille passeli levähdyspaikka myllyllä ja Aalistunturi paikka, jonne luontomatkailijoita voisi saada käymään. Geokätköily tuntuu olevan pienten porukoitten luontomatkailua, sellainen väki on kyllä tervetullut pysähtymään kylän kupeeseen, pohtii Tuomo Pasma Pasmajärven kylän kehittämisen mahdollisuuksia.

Harrastuksen mahdollisuuksista oman kylän kehittämisessä pääsee selville geokätkökurssilla lauantaina 11.2. Kolarin kunnantalolla kello 12-15.

Teksti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto