Pohjoisen metsät kaipaavat nuorenmetsänhoitoja ja harvennuksia ja tähän työhön tekijöitä. Pitää kouluttaa osaavia metsäkoneenkuljettajia ja alan yrittäjiä tarvitaan, jotta puu saadaan rattaille ja puunkäyttötarpeeseen voivaan vastata. Alan valitsi omakseen kolme vuotta sitten Jyri Härkönen, joka valmistuu keväällä metsäkoneenkuljettajaksi.
Kiinnostus metsäalaan kasvussa
Metsäkeskus ja Lapin ammattiopisto tekevät yhteistyötä saadakseen alalle riittävästi uusia toimijoita. Tahot tutustuttivat Kuluskairan maastoissa Rovaniemellä alan yrittäjiä ja toimijoita ammattiopiston opetukseen, opettajiin ja oppilaisiin. Päivän aikana käytiin vilkasta keskustelua mm. siitä mitä yrittäjät odottavat koulun opetukselta.
Lapin ammattiopiston vt. toimipistejohtaja Kyösti Paloniemi näkee, että positiivinen vire metsäalalla on kasvattanut alalle opiskelemaan hakevien määrää. Käytännön työ on edellytys oppimiselle.
– Opintokokonaisuudesta on noin 40 prosenttia käytännön harjoittelua koneella. Tämä osio pitää saada hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti, niin että valmiudet työelämään siirtymiseen ovat riittävät ja yrittäjiä tyydyttävät, toteaa Paloniemi.
Harjoittelupaikalla odotetaan kokemusta ja vastuunottokykyä
Metsäkoneyrittäjien tavoite ja toive on, että harjoitteluun tullessa nuorella on jo kokemusta työelämän tasoisesta työskentelystä, jossa on huomioitu työhön liittyvät kokonaisvaltainen vastuu alkaen polttoaineen huollosta. Toisaalta vaatimuksia ei voi asettaa kohtuuttomiksi, vaan nuorelle tulee antaa tukea ja aikaa sopeutua uuteen työhön.
Yrittäjät muistuttavat opiskelijoita siitä, ettei koskaan saa olettaa, vaan aina kannattaa mieluummin kysyä. Asenne nähtiin kaiken perustana. Kun on halu kehittyä ja oppia virheistä, löytyy oikea asenne yhteistyöhön ja silloin pääsee pitkälle.
Kuvat: Helena Pahkala
Mikä sinusta tulee isona? Koulutusteema jatkuu lehdessä, pääset lukemaan maksuttoman digilehden täältä