Valokuvausteema: Lapin kuvaaja Pertti Turunen

Pertti Turusen uusin teos, Lapinmaa on englanninkielinen ja löytänee revontulineen toivottavasti monen matkailijan matkaan. Kuva: Lapinmaa

Pertti Turunen on kulkenut neljäkymmentä vuotta pitkin pohjoisen Lapin laajoja selkosia, milloin työ-, milloin kalastus- tai metsästysreissuilla.

– Lähes aina on kamera kulkenut mukanani, selvittää pohjoisen kuvaaja.

Miehen muut harrastukset ovat pikkuhiljaa jääneet, ja valokuvaus noussut tärkeimmäksi.

Kuvia on kertynyt eri kohteista ja eläimistöstä sekä myös ihmisestä pohjoisessa luonnossa. Turunen on myös ollut aktiivinen kuviensa esittelijä ja pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä kuvaesityksiä. Niitä on pidetty pohjoisen luontokeskuksissa, Kiilopäällä, nähty Siidassa, Sajoksessa, Kellokkaassa, Rovaniemen Arktikumissa, Vaasassa, hotelli Korpilammella Espoossa ja lukuisissa muissa kohteissa. Kuvia on vuosien varrella julkaistu myös Lappi-, luonto-, ja rajavartiointiaiheisissa lehdissä ja kirjoissa.

– 20 vuotta on Anarâš (Inarinsaamelainen) -lehti käyttänyt kuvituksessaan ottamiani valokuvia. Pitkäaikainen yhteistyö on poikinut muun muassa nelisenkymmentä kansikuvaa, selvittää Turunen pitkää uraansa harrastekuvaajana.

Kirjoja on syntynyt, ja uutta on luvassa

Turunen on kuvittanut neljä Lappi-kirjaa. Inarinjärvi- kirja ilmestyi 2009, Lapin valot 2011 ja samana vuonna myös Inarin Vuosi. Uusin teos on Lapinmaa, joka on kuvattu koko Lapin alueella painottuen Pohjois-Lappiin Inarin ja Utsjoen kunnissa.

– Tunturimaisemat, Inarijärvi, pohjoisen lintu kiiruna sekä kaamoksen valot ja revontulet ovat olleet mieluisimpia kamerani kohteita.

Keväällä tullaan Turusen ottamia kuvia näkemään kuvaesityksissä, joita järjestetään lähinnä pohjoisessa Suomessa. Saariselän Auroratuvalla Turunen kertoo kuvin ja sanoin Pohjois-Lapin luonnosta huhtikuun 12. kello 18.

Turusen kuvia on nähtävissä myös kotisivulla www.perttiturunen.fi sekä Facbookissa os. www.facebook.com/luontokuviaperttiturunen

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lisää valokuvaukseen liittyviä juttuja on Lappilaisessa. Pääset lukemaan maksuttoman digilehden täältä