Andreas Alariesto Sydänkylän helmi

Andreas Alarieston teos Asumapaikan muutto kuvaa kolttalappalaispariskunnan matkan tekoa kohti seuraavaa kotapaikkaa. Teos kuuluu Rovaniemen kaupungin kokoelmiin.

Andreas Alarieston (1900–1989) taide valloittaa Sodankylän kävijöitä vuodesta toiseen. Kuntakeskustassa sijaitsevassa näyttelyssä nähdään itseoppineen taidemaalarin ja armoitetun tarinankertojan maalauksia ja valokuvia. Alarieston maalauksissa Lappi, sen luonto ja ihmiset heräävät omalaatuiseen hehkuun.

Taidehallin kautta kuuluisuuteen

Alariesto nousi kuuluisuuteen vasta vanhuutensa päivinä. Hänen ensimmäinen näyttelynsä järjestettiin suoraan Suomen taide-elämän keskuksessa, Helsingin Taidehallissa taiteilijan ollessa 75-vuotias. Näyttely oli menestys ja taiteilijasta tuli yleisön ja median suosikki.

Taiteilija oli erikoislaatuinen yhdistelmä kansanmiestä, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Jo varhain hän ymmärsi, että hänen elämäntehtävänsä oli säilyttää ja siirtää tuleville sukupolville entisten aikojen muistot ja perinteet.  Taiteilija jätti perinnöksi merkittävän taiteellisen ja kansantieteellisen tuotannon, jolle on vaikea löytää vertailukohdetta. Hän teki mittavan elämäntyön maalaamalla ja kertomalla tarinoita Lapin menneestä elämänmuodosta, ihmisten arkielämästä ja tavoista. Saamelaisten elinkeinot, rakennukset, vuotuiset muuttoretket ja omaleimainen kulttuuriperinne välittyvät meille eloisasti ja värikkäästi, sanoin ja kuvin. Kuvauksia sävyttävät lempeä huumori ja vanhaa perinnettä kunnioittava elämänasenne. Hän on onnistuneesti tallettanut nykypolville kokonaisen menneen ajan maailman: sen vanhan Lapin, jota ei enää ole.