Harvainvalta maakunnissa

HS muunti kunnallisvaalituloksen maakuntien paikkajakaumaksi; pääkaupungit saivat enemmistön jokaisessa maakunnassa.

Lehtijutussa kemiläiset totesivat Lapin jakaantuvan kahtia ja edustajien edustavan vain alueitaan. Lappi jakautuukin kolmeen; Roi, Kemi-Tornio ja vallattomat kunnat seuraten kehitystä kuin paperittomat siirtolaiset.  Kotikonnuiltani olisi valittu yksi Kemijärveltä, Tunturi-Lapista ei yhtään.

Tuloksella on järisyttävä vaikutus. En ihmettele Kemi-Tornion pyristelyä Roin ikeen alta. Oma työtaisteluni Roin pyrkimyksiä vastaan oli yhdistyneen Roin halu pitää kahden kunnan LKS:n valtuustopaikat-tarvittiin kapina. Lisäksi LKS esti Sallan terveyskeskuksen päivystyksen siirron Roihin, vaikka Roi ja Ranua ja myöhemmin Posio sen saivat.

Nokkamiehet (Roi) pyytävät luottamaan heihin-miksi? Roi tappelee itsensä kanssa terveyspalvelujen järjestämisestä, Kemi-Tornio ulkoistaa ja Lapin Liitto haluaa valtiolta lisää rahaa. Missä on Lapin Liiton tilannetaju?

Maakunnat vastaavat syrjäseuduista ja voivat maksaa ylimääräistä palveluista. Suurin osa Lappia on tätä aluetta. Tarkoitta palveluja olevan kevennettynä ajoittain tarjolla kuten pankkipalveluita nykyisin. Ambulanssit ja taksit ajavat Roihin moottorit kuumina ja välillä helikopteritkin. Näin valtio ulkoistaa suurimman ongelman maakunnille ja pesee kätensä kuten Pilatus. Kepu saa maakunnat ja hylkää kunnat, kokoomukselle jää isot kaupungit ja persut rapauttivat jo nyt puolueensa totaalisesti. Ihmettelen valtalehtien ja eliitin hiljaisuutta vallanjakoasiassa, samoin yleisönosastojen kirjoitusten osalta. Ollaanko maksajan asialla kuten Jääskeläinen Ylessä?  Yle on jo nyt muuttunut, kun Sipilän bisneksiä on ruodittu normaalisti viime päivinä.

Perustuslakivaliokunnan päätös SoTesta on käänteentekevä- vajaan 50 00 asukkaan Hyvinkää ei olisi saanut yhtään valtuustopaikkaa. Itä-Lapin KY:n pitäisi ottaa keskeiseksi tehtäväkseen saada jokaisesta puolueesta yksi edustaja alueeltaan valtuustoon. Tämän kuitenkin tuhoaa puolueiden oikeus ja halu asettaa useita ehdokkaita jokaiseen kuntaan ohi paikallisten puolueorganisaatioiden tahdon.

HS:n vision toteutuminen olisi paljon masentavampi ja tuhoisampi kuin demarien masinoima lääninhallituksien alasajo.

Kari Väyrynen

Kemijärvi