Poju harrastaa Rally-tokoa

Minä olen energinen villakoirapoika Poju. Emäntäni Marjo ja minä harrastamme yhdessä koiraurheilua, jota sanotaan Rally-tokoksi. Se on aika uusi laji.

Siinä on piirteitä vauhdikkaasta agilitystä sekä tokosta eli tottelevaisuuskoulutuksesta ja jopa koiratanssista. Rally-tokossa kaikki toiminta tapahtuu mukavan rauhallista tahtia.

Tärkein juttu on rata, jossa on 10 – 20 tehtäväkylttiä muutaman metrin välein. Jokaisen kyltin kohdalla tehdään siinä määrätty tehtävä, joka voi olla esimerkiksi suunnan tai vauhdin muutos, pyörähdys tai vaikka pieni peruutus taaksepäin. Emäntä lukee kylttien tekstin.

Tämä rauhallinen laji sopii minulle hyvin siksi, että polveni vinksahtaa silloin tällöin paikoiltaan vauhdikkaissa leikeissä.

Me olemme käyneet kerran viikossa ryhmässä, jossa muuten olen ainoa koirapoika. Mainio ryhmä! Olen siitä innoissani senkin takia, että ryhmän ohjaaja opettaa joka kerta tekemään jotain uutta. Sitä on voitu Marjon kanssa harjoitella myös kotona sisällä tai kesän aikana ulkona pihalla ja lenkillä käydessä.

Joskus innostun uusista jutuista niin kovasti, että jos olen vaikka oppinut kääntymään tai heittäytymään maahan oikealla tavalla, harjoittelen niitä koko ajan ihan itsenäisesti. Silloin Marjoa naurattaa eikä hän tiedä, pitäisikö minua palkita oppimisesta vai yrittää opettaa toimimaan vain kun hän pyytää.

Olen ymmärtänyt niin, että Rally-tokossa tavoite on saada koirat käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla ja muiden koirien läheisyydessä. Koska komentelua ei meillä sallita, emännät ja isännätkin oppivat käyttäytymään ihmisiksi, kehumaan ja palkitsemaan. Ja meillä on yhdessä kivaa.

Mutta on meillä Rally-tokossa kilpailuja ja luokkiakin. Ensimmäisenä on alokasluokka, johon me kaikki ryhmässämme vielä kuulumme. Kun on käynyt kilpailuissa ja saanut kolme kertaa hyväksytyn pistemäärän, pääsee avoimeen luokkaan. Sitten on vielä voittaja- ja mestariluokat. Kun päästään luokasta seuraavaan, tehtävärata pitenee ja opetellaan vaativampia, hauskoja liikkeitä.

Minä olen käynyt Kemissä ja Torniossa kilpailuissa ja hienosti meni! Syksyllä on tarkoitus kilpailla täällä Rovaniemellä ja jättää mopoaika taakse.

Tässä kesällä kuulin, miten Marjo kertoi harrastuksestamme ystävilleen. Hän sanoi, että minulla on nyt enemmän itsehillintää ja ohitukset sujuu lenkillä entistä paremmin. Totta puhuen kyllä tekisi edelleen mieli vastata parilla hyvin valitulla haukulla, kun joku oikein soittaa kuonoa!

Olen huomannut, että Rally-tokossa on mukana kaikenkokoisia ja -rotuisia koiria. Minä olen vielä nuori poika, mutta kuulin, että tämä laji sopii myös eläköityville koirille, jotka eivät enää pysty harrastamaan kovin vauhdikkaita lajeja.

Teksti: Riitta Tolonen
Kuvat: Pekka Tolonen

Lue Lappilainen maksutta täältä