Villi kirkon sisäänheittäjä

Hyväntekeväisyys ja ystävistä huolen pitäminen. Siinä Vainion pontimet ja monen sanoituksen ydin. Kuva: Juha Metso

Herkkiä lauluja ja kaiken tekemisen takana se, että ystävistä pidetään huolta. Annetaan palaa, kaikesta menneestä ja koetusta huolimatta.

Tällainen mielikuva välittyy miehestä, joka arvostaa sitä, että ollaan valmiita antamaan rakkautta. Ja ne joilla on, antamaan myös rahaa. Ne, joilla ei ole, voivat antaa aikaansa naapurille, ikäihmiselle, ystävälle.

Ilkka Vainio kuvailee itseään villiksi, pyhäksi pojaksi. Lapsuudestaan asti rukouksen voimaan uskova mies pysähtyi muutama vuosi sitten, kun pari pappia tuli pyytämään kirkkokierrokselle. Ei kuulemaan sanaa, vaan laulamaan omia laulujaan. Olivat olleet liperikaulat kuulolla ja löytäneet Vainion hengellissävytteiset tekstit. Vainio vastasi pyyntöön empimättä. Taustalla ajatus, että saisi virsivoittoisen kirkkokansan pitämään pyhässä paikassa ennen kaikkea hauskaa ja kirkkopyhätössä saisi luvan kanssa vaikka tanssia.

Kemijärven kirkkoon kiitosta

Ilkka on kiitollinen tämän päivän rohkeille ja ihmisiä kuunteleville kirkkoherroille.

– Tällaisia ovat muun muassa Pentti Tepsa ja Suurella Sydämellä pappi ja yhteisvastuukeräysjohtaja Tapio Pajunen, he ovat rohkaisseet minua ja ympäri Suomea olevat seurakuntalaiset.

– Erityisesti saan olla kiitollinen Kemijärven papille, Tepsalle. Hän uskalsi kutsua minut bändin kanssa kirkkoonsa, joka täyttyi yleisöstä. Kirkko ei ole vain virsilaulantaa varten, vaan ilon paikka, joka tulee olla avoinna kaikille, ja kirkko tulee täyttyä kaikkien tarinoista.

Myös Ivalossa epäiltiin, tuleeko ketään paikalle. Mutta niin vaan sadat ihmiset täyttivät kirkon penkit.

– Inarin seurakunnan väelle myös iso kiitos. Juon edelleen kahvini Ivalon seurakunnalta saamastani keramiikkakupista, kertoo Vainio saamastaan lahjasta.

Oulun kautta Lappiin

Vainion tämän syksyn Lapin kiertue sattuu parahiksi ruska-aikaan. Ensi viikolla odotetaan väkeä Rovaniemelle, Ylläkselle, Kemiin, Ivaloon ja Kemijärvelle.

– Vedetään kiertuetta kapakasta kirkkoon ja valitaan laulut sen mukaan, selvittää Vainio repertuaariaan.

Kirkossa on luvassa mm. Ilkan isän, Juha Vainion, Albatrossia ja Vanhoja poikia viiksekkäitä. Yhteisvastuukeräystä varten koottu Ystävän risti- kiertue on vieraillut jo yli sadassa kirkossa ja tahti jatkuu ensi vuoden puolelle.

–  Ystäväni Kari Tapio kuoli seitsemän vuotta sitten ja siitä asti olen kantanut kaulassani hänelle kuulunutta kultaristiä. Siitä syntyi myös biisi, Ystävän risti, selvittää Vainio ystävyyden symboliaan, josta myös kirkkokiertue sai nimensä.

Hyvä on jakamista varten

Hyväntekeväisyys edellä, mutta toimiva bisnes vieressä. Tällä sabluunalla tuottaja, yli tuhannen laulun tekijä ja musiikin monitoimimies, etenee myös laulajan uralla. Omia polkujaan, tukeutuen hengenheimolaisiinsa. Niihin koko kansan tulkitsijoille, jotka eivät ole olleet siloteltuja nukkeja, vaan ihmisiä, joissa on ollut särmää.

Juha Vainio, Veikko Lavi, Juice, Irwin. Nää kaverit on kulkeneet mun mukana koko elämäni, ollaan vähän niin kuin samaa johtokuntaa, irrottelee Vainio.

Kaikki mahtuvat mukaan

Vainio lupaa, että kiertueen ohjelmisto nostattaa tunteita, saa itkemään ja nauramaan.

– Oon ite tällanen iloinen uskova, ja haluan, että konserttiin tulija voisi rentoutua ja pysähtyä hetkeksi, tulla just sellaisena kuin on.

Näin välittää myös Vainion keväinen Yhteys on saatu -biisi. Sen tunnusmusiikki soi miehen puhelimessa, tempaa mukaansa, ei ärsytä. Soittoääni kertoo, että kaikki me ollaan samaa porukkaa.

– Railakkaat menot on luvassa Kultahippuun ja Hotelli Ylläsrinteeseen, silloin vedetään kyllä muitakin biisejä kuin hengellisiä. Kapakkaan kun lähtee, voi sitten jatkaa kankkusen helpotusta seuraavana päivänä kirkkokonsertissa, lupaa Vainio.

Lippuja konsertteihin saa etukäteen Ticketmasterista ja seurakunnista.

– Oveltakin sitten saa, eli kaikki kyllä pääsevät sisään, varmistaa Vainio.

Ilkka Vainion kiertue Lapissa

Pe 8.9. Oulu, Karjasillan kirkko, Ystävän Risti
La 9.9. Oulu, Vanha Paloasema, Ilkka Vainio & Janus Hanski & Viihteen Kenttämiehet
Su 10.9. Kemi, Ankkuri Bistro, Ystävän Risti kello 17
Ma 11.9. Rovaniemi, Korundi, Ystävän Risti kello 19
Ti 12.9. Ylläs, Hotelli Ylläsrinne, Ilkka Vainio & Janus Hanski & Viihteen Kenttämiehet
Ke 13.9. Rukatunturi, Ravintola Zone, Ilkka Vainio & Janus Hanski kello 23.30
To 14.9. Saariselkä inn.panimo, Ilkka Vainio & Janus Hanski & Viihteen Kenttämiehet
Pe 15.9. Ivalo, Ravintola Kultahippu, Ilkka Vainio & Janus Hanski & Viihteen Kenttämiehet
La 16.9. Ivalo, Ivalon Kirkko, Ystävän Risti kello 18
Su 17.9. Kemijärvi, Kemijärven Kirkko, Ystävän Risti kello 18
Ma 18.9. Ruka, Ravintola Zone, Ilkka Vainio & Janus Hanski
Ti 19.9. Ylläs, Hotelli Ylläsrinne, Ilkka Vainio & Janus Hanski & Viihteen Kenttämiehet

Oma ura tuottajana jatkuu laulun siivin

Vainiolla itsellään on takana pitkä ura muusikkojen taustavaikuttajana. Hän on ollut tuottamassa ja sanoittamassa lukuisille eturivin suomalaisartisteille tuotantoa, joka edelleen soi eri artistien kiertueilla.

Ilkka on tehnyt yli tuhat tekstiä monille Suomen huippu-artisteille mm. Sipi Castrén salanimellä Nylon Beatille jo pelkästään liki 150 sanoitusta ja Kikalle, Kari Tapiolle, Eino Grönille, lista olisi loputon. Ilkka on julkaissut levy-yhtiön tuotantopäällikkönä vuosikymmenien aikana 10 000 laulua, joista sadoista on tullut klassikoita.

–  Paula Koivunimelle tein liki 50 laulua. Pari vuotta sitten alkoi oma laulu-ura, jonka kruununa on Ystävän risti, joka niitti jo kultaa. Kiertueellani laulan paljon muille tuottamiani biisejä, ja omaa repertuaariakin on paljon.

Kiertue onkin yhdistelmä omia tuotoksia ja näiden hengenheimolaisten henkeä. Keikoille ilmestyy aika ajoin myös yllätysartisteja vakiporukan lisäksi. Matkakumppaneina kiertävät Ilkka ”Luumu” Kaikkonen, Leevi Leppänen, Petri Haapasalo, Pekka Kuorikoski, Jussi Liski ja toisen polven hieno taiteilija, rovaniemeläisen Seppo Hanskin poika Janus Hanski.

– Ehkä mun tyyli, rentous ja tarinallisuus on se ydin, jota tullaan katsomaan ja kuuntelemaan, mä oon sellaisii Kotkan poikii, väläyttää Vainio.

– Kiertueilla kuullaan myös Seppo Hanskin Erehdyin kerran. Seppo oli isäni ystävä ja molemmat kuolivat nuorina, vain 52-vuotiaina.

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Lue Lappilainen maksutta täältä