Lampivaaran Ametistikaivos palkittiin

Kuvan ametistin kiteytyminen on kestänyt jopa 10 miljoonaa vuotta. Kuva: Arctic Ametisti Oy

Pyhä-Luoston jylhässä kansallispuistossa sijaitseva Lampivaaran Ametistikaivos on palkittu Skål Internationalin vuoden 2017 Matkailun Kestävän Kehityksen Kilpailussa.

Ametistin kaivamiseen ei käytetä koneita, eikä ametistia kaiveta maailman korumarkkinoiden raaka-aineeksi. Tarkoitus on, että ametistien kaivaminen on niin ihmisille kuin ympäristöllekin lempeä elämys.

Paikallisia työssä kaivoksella

Matkailun Kestävän Kehityksen Kilpailussa palkintokriteerejä ovat mm. luonnon säilyvyys, päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen, ihmisoikeuksien suojeleminen ja paikallisten työllistäminen. Erityiskiitosta tuomaristolta tuli juuri paikallisen työvoiman hyödyntämisestä ja kasvillisuuden suojelemisesta sekä epätavallisuudesta niin kohteena kuin projektina.

– Luonnon ja ihmisen kunnioitus sekä aitous ovat alusta lähtien olleet yhtiön perusarvoja, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tuija Sandberg. Kilpailun voitto tuli ansaitusti, sillä arvot näkyvät yhtiön perusperiaatteen lisäksi pienissä, jokapäiväisissä valinnoissa, joissa ekologisuus, paikallisuus, yhteisöllisyys ja omaleimaisuus korostuvat.

Ametistin voi kaivaa itse

Kaivoksessa vierailevat pääsevät nauttimaan puhtaassa luonnossa liikkumisesta, alueeseen ja itse ametisteihin liittyvistä tarinoista ja myyteistä sekä tietysti löytämisen riemusta, sillä jokainen kävijä kaivaa ametistinsa itse, omin käsin.

Lampivaaran ametisti on kiteytynyt todella hitaasti, 1cm miljoonassa vuodessa.

– Hiljattain eräs vierailijamme totesi: ’Kun sitä puristaa kädessään, tuntee olevansa vain kevyt henkäys maailmankaikkeutta.’ Kaksi miljardia vuotta vanhojen kivien keskellä asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin, Sandberg sanoo hymyillen. Maltillinen, elämyksiin perustuva kaivaminen mahdollistaa toiminnan jatkumisen sadoiksi vuosiksi eteenpäin, kiirettä ei ole.

Kilpailuun osallistui 74 osallistujaa 28 eri maasta. Aiemmin suomalaisista yrityksistä on palkittu Viking Line, Silja Line ja Haikon kartano.

Pääset lukemaan Lappilaisen täältä