Itsenäisyysjuhlaa Lapissa

Kuten itsenäiset porot Karigasniemen tunturissa nauttivat rauhaisasta elostaan, nauttii koko Suomi 6.12. satavuotiaan Suomen itsenäisyydestä. Kuva: Anu Valkonen

Sankarihaudoille lasketaan seppeleitä ja kynttilöitä, kunniavartiot asettuvat kunnioittamaan sodissa kaatuneita. Itsenäisyyspäivänä 6.12. järjestetään eri puolilla Suomea erityisiä kunniavartiohetkiä, joissa kunkin haudan kohdalla seisoo vartiossa vainajan kanssa saman ikäinen ja samaa sukupuolta oleva henkilö. Tampereelta alkunsa saanut ele laajenee eri paikkakunnille.

– Tämä on koskettava tapa muistaa sotiemme sankarivainajia ja koko sukupolvea. Kunniavartiot tuovat konkreettisella tavalla esiin rintamalla menehtyneiden suuren määrän ja heidän nuoren ikänsä, toteaa Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen.

Kansalaiset liikkeellä Lapissa

Lapissa sotaveteraaneja muistetaan ja kunnioitetaan monin tavoin. Yksi tapa on pitkin syksyä talkoilla valmistelut seppeleet, jotka lasketaan sankarihaudoille. On kudottu villasukkia, kirjoitettu ja postitettu kortteja kaikille sotaveteraaneille.

Saana juhlavalaistuksessa 4.-5.12.

Valotaide näyttäytyy kolmen valtakunnan alueella, kun Saana valaistaan joulukuun alussa. Valaisu alkaa 4.12. päivän valoisan hetken aikana ja tulee näkyviin hämärän tullen eli noin klo 14 jälkeen. Valotaideteoksen valaisu päättyy 5.12. klo 24. Enontekiön kunta juhlii samalla jää- ja lumiveistosteoksineen Kilpishallin piha-alueella.

Uudella monitoimitalolla on myös tarjolla monenlaista ohjelmaa, Kilpisjärven luontokeskus ja biologinen tutkimusasema ovat auki. Juhlintaan pääsee mukaan Kolarista rautatieasemalta ja Kittilästä lentoasemalta lähtien bussikuljetuksella 4.12. ja matkan varrelta voi nousta bussiin. Paluu Kilpisjärveltä lähtee noin klo 20.30.

Sallassa kaikki mukaan

Sallan liikuntakeskuksessa juhlitaan tiistaina 5.12. kello 19 alkaen. Juhlaan on järjestetty yhteiskuljetus Hautajärven, Kursun, Pahkakummun ja Saijan suunnista. Juhla on samalla kunnan juhlavuoden päätapahtuma.

– Suomen ja Sallan juhlavuodet ansaitsevat ison tapahtuman. Koko kunnan yhteinen juhla sopii myös Suomi100-juhlavuoden teemaan ”Yhdessä”, Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen sanoo.

Esiintymässä on Sallan Viihdeorkesteri, jonka solisteina toimivat Esa Junno, Petra Pereira Freitas ja Maija-Leena Vermas. Pianisti Jenni Ljung esittää juhlavan Finlandian. Ohjelmassa on veteraanien ja nuorten tervehdykset, jonka jälkeen jaetaan juhlavuoden stipendit. Sallan historiaa kerrataan musiikin lisäksi Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon kokoaman Sata kuvaa Sallasta -valokuvanäyttelyn välityksellä, jota esitetään tapahtumassa musiikin yhteydessä. Väliajalla tarjoillaan kahvia ja paikallisia herkkuja.

Juhla päättyy kello 23 asti jatkuviin tansseihin.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä