Kivenpyörittäjät apuna huoltotöissä

Jonna Björbacka (vas.) arvioi astioiden täyttöasteita, Sami Hiukka (kesk.) siistii Teemu Kallion (puuttuu kuvasta) kanssa ympäristöä roskista ja Juha Mutenia (oik.) vaihtaa roskapussin. Kuva: Napapiirin Residuum

Talven yli Napapiirin Residuumin ekopisteiden huoltotöissä nähdään uutta väkeä. Myllärin Paja-toimintakeskuksen ryhmistä koottu Kivenpyörittäjät on apuna toukokuun loppuun asti. He huolehtivat kahdeksan ekopisteen siisteydestä, arvioivat jäteastioiden täyttöasteita ja tekevät lumitöitä. Urakasta ryhmä saa palkinnoksi rahastipendin, joka käytettäneen uusiin huomioliiveihin ja pieneen yhteiseen matkaan Haaparannalle, Ranualle tai Tornioon.

Normaalisti Residuumin ekopistevastaava Matti Kauppinen kiertää pisteillä kahdesti viikossa, mutta nyt tuo homma hoituu joka arkipäivä. Ryhmää ohjaavat Jari Iivari ja Mervi Rousu.

– Apu on erittäin tervetullut, varsinkin nyt talven tultua, sillä lumityöt vievät paljon omaa työaikaani, kertoo Matti Kauppinen.

Hyvä yhteishenki näkyy työnteossa

Syyskuun loppupuolella alkanut työurakka on ensimmäinen laatuaan Kivenpyörittäjille, vaikka pihatöiden tekeminen on ryhmälle entuudestaan tuttua. Pihatöitä on tehty seurakunnalle ja kasteltu kaupungin kukkia. Nyt päästään töihin laajemmalle alueelle.

Ylpeys urakasta ja into työhön näkyy selvästi jokaisesta Kivenpyörittäjästä. Sami Hiukan mukaan ekopistehuolto on kivaa hommaa, kun ympärillä on hyvä ja luotettava työryhmä. Häntä komppaa myös Jonna Björbacka.

Ryhmän hyvä yhteishenki ei voi jäädä huomaamatta, kun koko ryhmä heittää toisilleen innokkaat ”ylävitoset”.

Teemu Kallio kertoo keräävänsä erilleen pahvit, kuten mehu- ja maitopurkit, ja tuovansa ne sitten ekopisteelle. Juha Mutenia kierrättää paristot.

Kierrätys kunniaan

Björbacka kertoo kierrättävänsä sekä kotona Kolpeneen asuntolassa, että koululla. Myllärin Pajalla kierrätetään lisäksi asiakkaiden purkamaa pienelektroniikkaa sekä paristoja, metallia ja muovia. Muut palvelukeskuksen ryhmät hyödyntävät paljon erilaisia kierrätysmateriaaleja askartelussa ja myyntituotteiden valmistuksessa.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä