Hevonen kaipaa terveyttä ja elinvoimaa

Hevosen kivunhoidosta kertoo Tiina Katajan Elinvoimaa ja hyvinvointia hevosellesi -kirja. Kuva: Jarkko Tuominen

Diplomiosteopaatti Tiina Kataja on hoitanut hevosia lähes viisitoista vuotta. Elinvoimaa ja terveyttä hevosellesi on Katajan kirjoittama ensimmäinen suomenkielinen hevososteopatiaa käsittelevä kirja ja suunnattu hevosen omistajille, harrastajille ja ammattilaisille.

Hevonen ei reagoi kipuun ääntelemällä, kuten monet muut lajit saattavat tehdä.  Koska hevonen vaistomaisesti peittelee kipua, se jää ihmiseltä helposti huomaamatta. Siksi hevosen kivun ja sen syntymekanismien ymmärtäminen on hevosten kanssa tekemisissä oleville ihmisille keskeistä: osaamme silloin tulkita ja lievittää tuskaa ja antaa eläimelle riittävästi aikaa parantua.

Hevososteopatiasta apua

Hevosen kehon toimintojen ongelmia syitä ja seurauksia voi tulkita. Hevosen kipu ja kipukäyttäytyminen, fysiologia ja sen ongelmat, kehonkäyttö, liikkuminen, diagnosointi, hoito ja kuntoutus käsitellään Katajan oppaassa helppolukuisella tavalla, joka hyödyttää niin tavallista hevosen omistajaa kuin ammattihoitajaakin. Ohjeita tukevat havainnekuvat ovat Tarja Stegarsin käsialaa.

Osteopaatti on Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö.

– Kirjani on osteopaatin työni tutkimustulos. Sen kirjoittaminen on ollut minulle syventävä koulutus omaan ammattiini: jouduin pohtimaan asioita monesta eri kulmasta ja porautumaan niihin entistäkin syvemmälle. Olen joutunut selvittämään, onko näkemykseni todella oikea vai ainoastaan ajatusmalliksi pinttynyt mielikuva. Kirjani koostuu pienistä osasista. Mitä paremmin ymmärtää kokonaisuutta, sen laajemmin ymmärtää hevosta niin omistajan kuin teraupeutin rooleissa.

Kirjan taustavoimissa on myös hevosharrastajia. Toimittaja Outi Rossi on biologiaa opiskellut dramaturgi, joka harrastaa ratsastusta. Kustantaja Harri Virtanen omistaa vaimonsa kanssa islanninhevostilan ja kengittää itse.

– Hevosista oppii aina lisää – ja samalla itsestään, sanoo Harri Virtanen.

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä