Taiteilijan taidot esiin Ivalossa

Maalari työssään. Jänkä-lehden Tekijät kertovat -palstan taiteilija Pekka Hermanni Kyrö maalaa kinoksessa. Kuva: Helena Sahavirta

Koiranpäästä alkoi Pekka Hermanni Kyrön taiteilijan taival Ivalossa. Kun nuori koululainen osasi piirtää koiran silmät näkyviin, siitä sai kehuja. Sittemmin Kyrön lahjat vahvistuivat Limingan taidekoulussa ja Suomen Taideakatemiassa. Viimein syntyi käsite murtomaarealismi, joka kuvaa Kyrön kykyä kuvata kohteita ulkona luonnossa osana pitkiä retkiä, etenkin kevättalven valossa.

Kyrön taiteilijan taivalta voi seurata lappilaisesta kulttuurilehti Jängästä, jonka uusin numero kertoo talven tunnelmasta lumen ja jään voimin ja miten Kyrö maalaa tauluja kinoksessa.

Vuoden kylä Sevettijärvi

Jängässä tuodaan esiin erityisesti vuoden kylää, Sevettijärveä. Kolttakulttuuriin syvällisesti perehtynyt Satu Moshnikoff kertoo kylän elämästä ja Sofia Hämäläinen selvittää, miten on aikoinaan kerännyt talteen ravintoa luonnosta talvivarastoon.

Kylmästä ja pimeästä kertoo Milja Oikarinen ja Arto Annala nykypäivän koululaisen riennoista ja millaista on olla hupiajelulla moottorikelkalla papan ja mummin pihassa Sassalissa. http://janka.fi/

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä