Kalamiesten kauppapaikka Suutari-Seppo

Seppo Pakasen Ivalossa sijaitsevasta Suutari-Seposta löytyy kaikenlaiseen kalastukseen kaikki tarvittava, niin pilkkimiseen, veto- ja heittokalastukseen kuin myös merikalastukseen, verkkokalastusta unohtamatta. Kuva: Käpy Niska-Pakanen

Ivalon Seppo Pakaselle ja Käpy Niska-Pakaselle tulee keväällä 35 vuotta täyteen Suutari-Seppo yrityksen takana. Ensimmäisen yrityksensä, suutarinverstaan, Seppo avasi vuonna 1977 Torniossa.

– Siitä hommasta olemme olleet jo n. 5 vuotta eläkkeellä, eikä suutarinpalveluja enää ole tarjolla terveydellisistä syistä.

Liike kuitenkin pitää brändinsä, sillä Suutari-Seppo on tunnettu nimi putiikille. Vaikka Seppo tekee tarvittaessa pieniä pyöränhuoltotöitä, myy pyöränosia ja tekee avaimia, on nelostien varrella Ivalon kylän eteläpäässä toimiva Suutari-Seppo etenkin kalamiesten mieluisa kauppapaikka. Leppoisasti kodin pihapiirissä sijaitsevasta kaupasta saa kalastustarvikkeiden lisäksi myös retkeilytarvikkeita.

– Kaikenlaiseen kalastukseen löytyy täältä kaikki tarvittava, niin pilkkimiseen, veto- ja heittokalastukseen kuin myös merikalastukseen, verkkokalastusta unohtamatta.

Kevättalvi virkistää kaupankäynnin

Hiihtolomien aikaan kaupankäynti virkistyy.

– Syöttejä alkoi menemään heti ihan eri malliin, kun päivät alkoivat pitenemään ja ilmat kirkastumaan. Huippukautta vietetään pilkinnässä maalis-huhtikuussa, kun aurinko paistaa ja kalat ovat syönnillään. Toki Norjan rautujärvillä pilkkikausi jatkuu joskus kesäkuulle asti. Ison ja kalaisan Inarinjärven lisäksi kalaa on kaikissa lähistön metsäjärvissäkin.

Mormuskoita, morreja, käytetään harrin ja ahvenen pyydyksinä, ja ne sopivat raudullekin rautulätkän alla tapsin päässä. Pysty- ja tasapainopilkit ovat myös suosittuja. Kun syksyllä jäät tulevat, niin ollaan siikaa pilkkimässä ja siihen raskaasta metallista, wolframista, valmistettu morri sopii hyvin. Pilkkivalot ovat vakiinnuttaneet asemansa raudun pyynnissä.

Jäämerelle turskan ja pallaksen pyyntiin menevää Suomenlahden eteläpuolen väkeä piipahtaa myös liikkeeseen täydentämään varusteitaan.

Turvallista kalastusmatkaa

Kalastajille on liikkeessä tarjolla turvallisia ”paukkuliivejä” eli pelastusliivejä, jotka automaattisesti laukeavat veden varaan jouduttaessa. Turvallisen kalastajan tamineisiin kuuluvat myös pelastus- ja kelluntaliivit, pilkkihaalarit ja lämpökengät. Päähän saa lämpimän lakin, päälle fleeceä ja käsiin tuulta ja kylmää pitävät kintaat.

– Kevyttä ja lämmintä eva-solutekenkää menee paljon.

Koirulit kauppiaan apuna

Ailahtelua pohjoisen kalastusbisnekseen ovat tuoneet Ylä-Lapin rajoitettu kalastuslupakäytäntö ja tietysti nettikauppa vie asiakkaita.

– Kivijalkakauppaa olemme pitäneet kotipihalla 27 vuotta. Kesäisin pihalle nousee lisää tilaa telttoihin ja joka päivä saadaan uusia asiakkaita. Tällä idealla mennään, elämäntapa tämä on meille. Kesäaikaan olemme auki joka päivä aamusta iltaan ja aina tarvittaessa, kun asiakkaat soittavat, että ovat tulossa. Talviaikaan pidämme kaupan auki maanantaista lauantaihin ja sovitusti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Kun puomit ovat auki on kauppakin auki.

– Meillä on pyörinyt kaupassa aina myös englanninsettereitä, nyt on juuri uusi tulokas, Jesperi, koulutettavana. Vilperi jatkaa vanhana konkarina asiakkaiden viihdyttämistä. Joskus taitaa olla niin, että asiakas tuleekin katsomaan koiriamme, eikä varsinaisesti kaupoille.

Synttäreitä Suutari-Sepolla vietetään arpajaisten ja tarjousten merkeissä.

– Kiitos asiakkaillemme kuluneista vuosista, jatketaan samaan malliin!

Teksti: Riitta Kemppainen-Koivisto

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä

Mainos: