Amerikan sukulaisia etsimässä

Charlien ja Maryn (Susanna) perhe Amerikassa vuonna 1925. Lapsista vasemmalla on Oscar ja isänsä sylissä on William. Kuva: Olli Säynäjäkangas

Vuosina 1870–1930 Suomesta muutti lähes 400 000 ihmistä Amerikkaan. Suurin osa lähtijöistä oli Pohjanmaalta, mutta myös Lapista lähdettiin matkaan. Kemijärveltä ja Itä-Lapista muutti Yhdysvaltoihin 0.5–1% väestöstä, tavallisimmin Michicaniin ja Minnesotaan.

Lähtijät päätyivät töihin kaivoksille ja rakennuksille. Osa harjoitti räätälin ja käsityöläisen ammattejaan tai pääsivät tekstiiliteollisuuteen. Oli merimiehiä, metsätyöläisiä, kalastajia ja kotiapulaisia. Vähitellen useista raskaissa metsä- ja kaivostöissä olleista tuli maanviljelijöitä keskilänteen. Vuonna 1920 noin 25% suomalaisista sai toimeentulonsa maataloudesta.

Matti ja Susanna

Lapsena kuulin usein puhuttavan kaukaisista valtameren takaisista sukulaisistani, Amerikan Matista ja Susannasta. He olivat ne kaksi siitä kuuden lapsen sisarusparvesta, johon ukkini Olli kuului. Vuosikymmenten jälkeen heistä ja heidän jälkeläisistään on alkanut tihkua lisää tietoja.

Amerikan sukulaisia vieraili 1980-luvulla myös Kemijärvellä, kun he olivat tilanneet sukuselvityksen Kemijärven kirkkoherranvirastosta ja saaneet tietoa Kemijärven sukulaisistaan. He tutustuivat Luusuan Kaappelassa äitinsä synnyinkotiin ja sukulaisiin.

Nykyisin on saatavilla geni-sukuohjelma, siirtolaisinstituutin tietokannat ja muita tahoja joiden kautta on aiempaa paljon paremmat mahdollisuudet etsiä kaukana asuvia sukulaisiaan.

Tavoitteeni on tehdä kirja kemijärveläisten siirtolaisuudesta Amerikkaan. Jos Sinulla on aiheesta tarinoita ja valokuvia, ottanet yhteyttä os. [email protected]

Teksti: Olli Säynäjäkangas

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä