Lainion lumikylä ihastutti ikäihmisiä

Vaikuttava. Mahtava. Hieno. Näillä sanoin kuvasivat tuntojaan kolarilaiset ikäihmiset vierailtuaan Lainion tämän vuotisessa Game of Thrones -teemalla sisustetussa lumilinnassa. Kuva: Milla Salo

Pari viikkoa sitten lumilinnan hiljaisia käytäviä ja hulppeita saleja kiersivät Kolarin palvelutalon asukkaat ja Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen osallistuvat vertaisjumppaohjaajat eli vertaisveturit. Koristeellisten jääovien taakse lumihotellin huoneisiin kurkistelivat omin jaloin liikkuvat, mutta pyörätuolillakin ovien raosta mahtui ihailemaan valtavaa pöllöä tai karhua sängyn päällä.

Linnaa pyörittävän Lapland Hotelsin kohdepäällikkö Jari Porri kertoo, että tämänvuotisen linnan saama poikkeuksellinen mediahuomio on näkynyt erityisesti suomalaisten kävijöiden määrissä.

Lumilinnan on rakentanut tuttu porukka sen perustajien ja rakentamisesta edelleen vastaavien Rami ja Tomi Kurtakon johdolla. Idean Game of Thrones -teemasta keksi rakennusryhmän pitkäaikainen kolarilaisjäsen Janne Pasma.

– Rakentamisessa näkyy vuosien kokemus ja se, että rakentajilla on intohimoa. Suuri kiitos jääveistoksista kuuluu ammattiveistäjille, jotka tänä vuonna tulivat Venäjältä, Ukrainasta, Puolasta, Latviasta ja Suomesta. Tämä yhdeksän hengen veistoporukka on saanut uskomatonta jälkeä aikaan, Jari Porri kiittää.

Virtuaalista jumppaa Kolarin kyliin

Kolarilaiset vertaisveturit jakoivat Lainiossa kokemuksia vapaaehtoistyöstä ikäihmisten parissa. Syksyllä alkanut vertaisveturikoulutus otti askeleen virtuaaliseen suuntaan, kun vertaisohjaajat auttoivat kolarilaisia ikäihmisiä ympäri kuntaa osallistumaan etänä liikunnanohjaaja Tero Räisäsen Äkäslompolossa pitämään jumppaan.

Äkäslompolon ikäihmiset ovat jumpanneet syksystä alkaen maanantaisin kello 15 Äkäslompolon koululla. Kevään ajan jumppa välitetään kokeiluluontoisesti koteihin eri puolille Kolaria älylaitteiden avulla.

Vertaisveturit vievät älylaitteen ikäihmisten koteihin ja auttavat jumppaamisessa sellaisia, joille kotoa lähteminen on hankalaa. Kattilamaassa asuva Eeva-Leena Palovaara vei jumpan kahden tutun vanhuksen luo.

– Mukavastihan se toimi, kun pääsi alkujännityksestä ohi, hän mietti.

Koulutus on antanut Eeva-Leenalle hyviä vinkkejä liikkeiden tekemiseen oikein ja ohjaamiseen toisille.

Teksti: Milla Salo

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä