Lomatärppi Utsjoella houkuttelee turisteja

Osa Lomatärpin mökeistä on seissyt Tenon rantatörmällä Aittisuvannon kohdalla kohta 30 vuotta. Mökkiriviin valmistui viime talvisesongille kaksi uutta mökkiä, jotka mahdollistavat isompien ryhmien palvelemisen ja houkuttelevat myös luksusmatkailijoita Utsjoelle.

Talvet täynnä

Utsjoen Lomatärpin Juha Reinolan mukaan matkailijoita riittää ja majoitustilat on vuokrattu maaliskuun loppuun asti.

Utsjokilainen Juha Reinola vastaa Lomatärpin operatiivisesta toiminnasta kahden muun omistajan asuessa Etelä-Suomessa. Talviasiakkaat ovat pääasiasiassa brittejä ja muiden englanninkielisten maiden asukkaita ja yrityksen kaikki 7 mökkiä täyttyvät talviksi matkanjärjestäjä Aurora Servicen toimesta.
– Meillä on tuvat täynnä marraskuusta maaliskuuhun. Aurora Servicen kanssa tuotamme asiakkaille ohjelmapalveluja sekä siivoamme ja huollamme mökit, Reinola kertoo.

Revontulet ja luonto houkuttelevat tulijoita, mutta tärkeitä ovat myös muut ohjelmapalvelut ja tekeminen. Lomatärpin pihapiiriin rakennettiin viime uusi grillikota, näköalatorni sekä infopiste. Näkötornista on hyvä katsella ja kuvata maisemia sekä pohjoisen taivaan ilmiöitä. Kodassa voi järjestää tarinatuokioita ja valmistaa ruokaa, myös asiakkaat omin päin. Pihapiiriin rakennetaan talviksi myös poropuisto yhteistyössä paikallisen poromiehen kanssa.
– Kun tekemistä ja näkemistä on tarjolla, viipymät pitenevät. Ohjelmapalveluista saamme myös lisää työtä ja tuloa, Reinola toteaa.

Tavoitteena ympärivuotisuus

Lomatärppi on hyödyntänyt maaseudun yritysrahoitusta kaksi kertaa. Lapin ELY-keskus myönsi vuonna 2015 yritykselle investointitukea matkailukeskuksen kehittämiseen ja kasvavaan majoitustarpeeseen vastaamiseen. Vuonna 2017 Leader Pohjoisin Lappi myönsi yritykselle investointitukea ohjelmapalvelujen kehittämiseen.

Yrityksen kehittämisen tavoitteena on luoda ympärivuotinen lomakeskuskokonaisuus, joka työllistää useamman henkilön.
– Onhan tässä jo todella iso muutos tapahtunutkin, jos verrataan siihen, että ennen oltiin talvet kiinni, Reinola miettii.
Viime kesinä kesäasiakkaitakin on liikkunut mukavasti, mutta kehitettävää riittää.

Tenon kalastussäännösten muutoksilla on vaikutuksensa, mutta alueelta löytyy paljon muutakin tekemistä sulan maan aikaan. Lomatärppi tuottaa kalastus-, melonta-, kuin retkeilyopastuspalveluja ja vieraita viedään vaikkapa kalastusretkelle tunturiin.
– Oli niitä halukkaita sitten yksi, kaksi tai kymmenen, järjestämme retket silloin, kun asiakkaat haluavat. Heti rajan takana avautuvat myös Norjan metsästysmaastot, joihin on helppo saada lupia.

Teksti ja kuvat: Tuuli Kontio

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä