Kiina tulee Lappiin

Silvia Wong perusti yrityksen Rovaniemelle opintojen päätyttyä ja neuvoo nyt paikallisia ottamaan vastaan Aasiasta tulevia matkailijoita.

Lapin matkalle lähdetään kasvavassa määrin eri puolilta Kiinaa, Taiwanista ja Singaporesta. Tänne vetävät puhdas luonto, turvallinen elämä, talven ihmemaa, revontulet, Joulupukki, Muumi ja Angry Birds.

– Matkat pohjoiseen ovat halventuneet ja viisumin saa myös aiempaa helpommin, mainitsee Rovaniemen Kehityksen toimitusjohtaja Juha Seppälä paria vetovoimatekijää.

Huomaa ne pienet ero

Näin neuvoo Wander Finland Oy:n puolisonsa Antti Karjalan kanssa perustanut Silvia Wong. Tulossa on niin ryhmämatkailijoita kuin omin avuin seikkailemaan lähteviä ja kulttuurista on hyvä palvelualalla oppia tietämään enemmän.

– Kaikki haluavat lomallaan pitää hauskaa, odottavat turvallisuutta kaikissa palveluissa ja ovat tottuneet kaupunkilaisen elämään. Kaikki tutut brändit on nähtävä, joskin aika pikaisesti, neuvoo Silvia matkailualalla toimijoita.

Ruokailuun liittyy myös odotuksia, joita ei ehkä ole vielä palvelussa huomioitu. Silvia tietää, että matkailija haluaa ruokailla nopeasti, ja kiinalaista ruokaa tulisi olla tarjolla mieluusti pari kertaa reissun aikana.

– Ja hotellihuoneissa moni vielä haluaa keittää nuudeleita, siellä olisi hyvä olla vesipannu, kulhoja ja haarukoita, vaikka matkalaisilla onkin täysihoito, valistaa Silvia.

Ja sitten: Jokaisen lappilaisen tulisi opetella pari keskeistä tervehdystä: Ni Hao!, jos tulijat ovat Kiinasta tai Taiwanista, ja Lei Hoo!, jos tulijat ovat Hong Kongista.

Teksti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto