Lapista Israeliin

Viime vuoden lehtimajajuhlamatkan saamelaisia osallistujia, laidassa oikealla Suvi Järvensivu. Kuva: tuntematon kuvaaja

Toukokuussa Israelin valtio täyttää 70 vuotta. Eri järjestöt, seurakunnat ja yksittäiset ihmiset ovat vuosien varrella Lapissakin olleet kiinnostuneita tästä pienestä maakaistaleesta, joka on koko olemassaolonsa ajan herättänyt voimakkaita tunteita puoleen ja toiseen.

Yksi Israelin suurista juhlista on syksyllä vietettävä viikon pituinen Lehtimajanjuhla Jerusalemissa. Sen taustana on Vanhassa Testamentissa kerrottu Egyptistä vapautuminen ja pitkä erämaavaellus. Se on myös iloinen sadonkorjuujuhla. Jo pitkään Lehtimajanjuhlille Jerusalemiin on tullut mukaan ihmisiä kaikkialta maailmasta.

Utsjoen Suvi kokoaa matkalaisia

Viime vuonna utsjokelainen Suvi Järvensivu järjesti lappilaisille mahdollisuuden lähteä osallistumaan ainutlaatuiseen tapahtumaan. Toista kertaa Israelissa vieraillut Solbjørg Valio Pohjois-Norjasta mainitsee matkansa kohokohdan olleen Jerusalemin läpi kulkeneen tuhansien ihmisten Jerusalem-marssin. Mukana oli osallistujia eri puolilta maapalloa omien lippujensa ja kansallispukujensa kanssa. Solbjørg iloitsee, että saattoi saamelaisena osallistua tähän tapahtumaan ja kohdata katujen varsilla monia israelilaisia toivottamassa eri maista tulleet osallistujat tervetulleiksi Israeliin.

Israelissa joitakin vuosia työskennellyt Suvi on tänäkin vuonna lähdössä johtamaan matkaa, joka on erityisesti räätälöity lappilaisille. Lähtijöitä on jo ilmoittautunutkin niin Pohjois-Suomesta kuin Pohjois-Norjastakin.

Teksti: Riitta Tolonen

Pääset lukemaan Lappilaisen maksutta täältä