Lapin palvelusetelit palkittiin

Viime vuonna käyttöön otetut palvelusetelit Lapin kunnissa palkittiin esimerkillisenä mallina siitä, miten sotepalveluiden valinnanvapautta osataan kunnissa toteuttaa. Kuva: Vaana Oy.

Lapin maakunta on saanut Vuoden palveluseteliteko 2017 -palkinnon. Viime vuonna käyttöön otettu palveluseteli toimii mm. ikäihmisten ja vammaisten palveluissa ja se on kunnan tai kuntayhtymän sitoumus maksaa kuntalaisen tarvitsema sosiaali- tai terveyspalvelu. Setelillä kuntalainen maksaa palvelunsa yksityisellä palveluntarjoajalla osittain tai kokonaan. Palveluseteli lisää kuntalaisen valinnanvapautta ja kannustaa alueelliseen yrittäjyyteen.

Palkinto myönnetään vuosittain asiantuntijaraadin valitsemalle taholle ansiokkaasta palvelusetelitoiminnan kehittämistyöstä innovatiiviselle ja esimerkilliselle teolle. Asiantuntijaraadin kokoaa ja palkinnon myöntää vuosittain valinnanvapauteen erikoistunut yritys Vaana, jonka tarjoamaa sähköistä palveluseteliratkaisua käytetään Lapin kunnissa.

Yhteistyöllä yrittäjyyttä tukemaan

Rovaniemi, Kemi, Tornio, Kemijärvi, Sodankylä ja Kolari ovat tehneet tiivistä yhteistyötä palvelusetelin kehityksessä ja käyttöönotossa, ja tästä haluttiin näitä kuntia myös palkita.

Asiantuntijaraati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että palvelusetelin käyttöönotto on tapahtunut rivakasti kuntarajat ylittävällä yhteistyöllä samanaikaisesti useassa kunnassa maakunnan alueella.

– Lapissa on osoitettu, että palvelusetelin käyttöönotto voi tapahtua myös todella nopeasti, kiitteli asiantuntijaraadissa istunut Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama.

Kallaman mukaan ottamalla palvelusetelit käyttöön jo nyt, voidaan vahvistaa paikallista yrittäjyyttä ja lähipalveluita ja lisätään samalla valmiutta tulevalle maakuntamallille.

Vaanan asiakkaina on lähes 60 kuntaa ja maakuntaa yli miljoonan ihmisen asukaspohjalla.