Hevosten terveys- ja lääkekirjanpito digitalisoituu

Paulus-tiimiin kuuluvat Risto Niva, Heidi Kellokoski-Kiiskinen ja Kirsi Räikkönen. Heidin sylissä pääpomo Paulus-koira. Kuva: Krista Kuusela / Kristakuu.galleria

Hevosten lääkekirjanpito- ja terveystietojen kerääminen ja dokumentointi on lakisääteistä ja se tehdään usein perinteisesti ruutupaperille.

Rovaniemellä kehitelty uusi Paulus-mobiilisovellus tuo tiedot yhteen sovellukseen. Näin tietojen ja toimenpiteiden seuraaminen helpottuu ja kilpahevosten osalta esim. lääkkeiden varoaikojen seuraaminen on vaivatonta. Tavoitteena on palvelun laajentamin myös koirien omistajille.

Lääkekirjanpito tärkeää

Kilpahevosilla lääkekirjanpidolla on tärkeä merkitys. Esim. jos hevonen antaa positiivisen lääkeainetestinäytteen, tulee tapauksen selvitykseen liittää kopio alkuperäisestä lääkekirjanpidosta. Tällä on vaikutusta mahdollista rangaistusta määritettäessä.

Jos kaikki hoitotoimenpiteet ja lääkekirjanpito on viety Paulus-sovellukseen, on selvityksen antaminen vaivatonta. Pauluksen rokotusmuistutukset huolehtivat katkeamattomasta rokotusohjelmasta.

– Hevosten lääkekirjanpidosta ja dopingvaroajoista tulee jatkuvasti kysymyksiä hevosenomistajilta. Eviran tuore raportti vahvisti sovelluksen tarpeellisuuden. Vain 8 %lla talleista oli hyvät lääkekäytön ja l lääkekirjanpidon käytännöt. Asiaa mutkistaa ratsujen ja ravureiden erilaiset dopingsäännöt. Kansainvälisesti ajankohtainen aihe on erityisesti hevosten lääkkeiden teurasvaroajat ja niihin liittyneet viimeaikaiset väärinkäytökset. Paulus on suunniteltu tuomaan arjen helppoutta ja seurantaan läpinäkyvyyttä hevosen omistajille – niin ammattilaisille kuin harrastajille, kertoo eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen.

Paulus-sovellus on saatavana App Storesta sekä Google Playsta. Sovelluksesta on olemassa kolme eri versiota riippuen sovellukseen ladattavasta hevosten määrästä. Sovelluksessa on kahden viikon ilmainen kokeilujakso.

 

Lappilainen