Lumilennoilla Lappiin

Arter, David. 2018. Terve-Suomesta moi-Suomeen. Henkilökohtaisia kohokohtia politiikasta 1960-luvulta nykypäivään. Kuva: Vastapaino

David Artertoimi 60-luvun loppupuolella Lapin yliopistolla luennoitsijana. Loppuviikon luennointi tiesi viikoittaisia lumilentoja Tampereelta Rovaniemelle. Noista ajoista lämpimänä muistona on Arterin mieliin jäänyt todistus napapiirin ylittämisestä, vieläkin monelle Lapin kulkijalle tärkeä riitti, josta saa kirjallisen todistuksen. Tuliaisena tuli noina vuosina ostetuksi äidille poronsarvet.

Brittitaustainen Suomessa yli 50 vuotta asunut Arter on taltioinut tuntemuksiaan syksyn uutuuskirjaan Terve-Suomesta moi-Suomeen. Erityisesti Arter kertoo Suomen politiikasta ja poliitikoista, vertaillee puolueiden ja ehdokkaiden äänimääriä eri vaaleissa ja näiden kautta poliittista kehitystä. Tarinointi kirjassa on leppoisaa omien kokemusten päiväkirjanomaista kerrontaa.

– Suomen politiikka on todella kiehtovaa, mutta sitä koskeva tutkimus on useinkin niin puisevaa, että sitä lukiessa tahtoo nukahtaa, tietää Arter.

Arter opettaa ja tutkii politiikkaa johtamiskorkeakoulussa Tampereen yliopistossa.

 

Lappilainen