Matkailu kuuluu kaikille

Kolpeneen laavu on täysin esteetön. Autolla pääsee ihan viereen ja sorapintainen maa on ihanteellinen kaikille liikkujille. Kuvat: Ville Hynynen

Tämä on tavoitteena Ville Hynysellä, joka on vastikään lanseerannut Esteetön Konsultointi palvelun Lapin matkailuyrityksille.

– Tavoitteena on saada lisää tarjontaa ja mahdollisuuksia Lappiin ja muualle Suomeen tuleville matkailijoille. Esteettömyyttä arvostavat myös matkailijat, jotka loukkaavat itsensä lomamatkalla, valaisee Hynynen esteettömän liikkumisen tarvetta.

Hynysen mukaan esteettömyys mielletään kuuluvaksi vain liikuntarajoitteisille ja pyörätuolilla liikkuville.

– Helpot väylät, turvallisen leveät pitkokset ja muu turvallinen ympäristö koskee niin lapsiperheitä kuin vanhuksiakin, lähes kaikkia meitä jollakin lailla.

Maria Ritvanen auttaa kaikin tavoin Ville Hynysen yrityksessä samalla kun opiskelee tradenomiksi. Tästä kertyy myös opintopisteitä ja hyväksi lukuja opintoihin.

Yhdistämällä nykyistä syntyy uutta

Lapissa on Hynysen mukaan tarve saada yhteen matkailuun soveltuvat paikat ja yritykset ja havaita, miten nykyisiä palveluja tulee parantaa. Tällöin päästään luomaan uusia, puuttuvia palveluita.

– Esteetön Konsultointi haluaa auttaa yrittäjiä aloittamaan esteetöntä matkailua ja kehittämään palvelujaan. Meidän mielestämme luonto ja matkailuelämykset ovat jokaisen oikeus, samoin kuin elämykset.

Muutos ei välttämättä tarkoita suuria rahallisia panostuksia, vaan pienilläkin summilla mahdollistetaan paljon.

– Monesti vaaditaan vain ja ainoastaan ajattelutavan muutosta. Otetaan pienet asiat huomioon. Alkuun tarvitaan yrityksen oma halu aloittaa esteetön matkailu.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto