Pikku-Arja

Kuva: Teija Saviranta

Viime vuosisadan alussa Irja-nimestä syntyi Arja, joka esiintyi ensimmäisen kerran Eino Leinon Helkavirsien runossa vuonna 1916. Nimi oli hyvin suosittu aina 1960-luvulle asti, mutta viime vuosikymmeninä pikku-Arjat ovat olleet harvassa.

Sodankylän kunnan vapaa-aikapäällikkö Arja Nieminen arvelee, että hänen vanhempansa ovat katsoneet kalenterista, millaisia nimiä on lähellä tyttären syntymäpäivää.

– Synttäreiden läheisyys vaikuttaa nimipäivän viettoon, yleensä menevät samoilla juhlilla, väliä kun on vain yksi päivä, Arja toteaa.

Hän kuuluu siihen ikäluokkaan, jonka tytöillä nimi on tavallinen.

– Kaimoja olen tavannut paljon. Nuorena vanhempien luona asuessa naapurissakin oli Arja, hän muistelee.

Noin kymmenvuotiaana hän katseli monen muun samanikäisen tavoin television lastenohjelmaa, jota veti Arja-täti. Muitakin julkisuudesta tuttuja kaimoja löytyy, kuten esimerkiksi laulajat Saijonmaa ja Koriseva ja poliitikko Alho.

Arja, Tarja ja Marja menevät helposti sekaisin, jos kuuntelija ei ole tarkkana. Mutta joskus niistä voi olla hyötyä.

– Nimeni on varmaan ulkomaalaisille vaikea lausua, joten mieluusti sanovat Marjaksi, Arja Nieminen kertoo.

Hänen lyhyestä, napakasta nimestään ei ole syntynyt juurikaan lempinimiä yhtä humoristista poikkeusta lukuun ottamatta.

– Pitkäaikainen työkaveri on antanut minulle lempinimeksi Pikku-Arjan varmaan siksi, että en ole pikkuinen vaan 176 senttinen nainen, Arjaa hymyilyttää.

Vapaa-aikapäällikkö viettää vapaa-aikaa asiaankuuluvasti ja ammattimaisella otteella.

– Tosi paljon luonnossa aina kun mahdollista, yleensä kalassa tai metsällä perheen ja suomenpystykorvien mukavassa seurassa.

 

Riitta Tolonen