Perheet tuen tarpeessa Lapissa

Arja Kilpeläinen kutsuu Lapin perheiden asemasta kiinnostuneita mukaan Lapin ensi- ja turvakodin 65- vuotisseminaarin Lapin yliopistolle 24.10. Kuva: Lapin ensi- ja turvakoti

Lapin ensi- ja turvakodissa arvostetaan vapaaehtoisia ammattilaisten rinnalla. Lokakuusta alkaen koulutetaan vapaaehtoisia tukihenkilöiksi. Taloudellista tukea toimintaan ensi- ja turvakoti sai vastikään PlusTerveys yrityskonsernin kautta. Yritys haluaa juhlistaa 40. toimintavuottaan lahjoittamalla pieniä avustuksia eri puolilla Suomea toimiville perheiden hyvinvointia lisääville tahoille.

Palvelupäällikkö Arja Kilpeläinen kertoo, että ammattilaisten tuen ohella vapaaehtoisten tarjoama tuki kriisejä, väkivaltaa tai muita haavoittavia ongelmia kohtaaville perheille on todella merkittävää. Tällä hetkellä Lapin ensi- ja turvakodin yhtenä huolenaiheena on lappilaisten perheiden mahdollisuus saada ohjausta vanhemmuuteen raskausaikana sekä vauva- ja lapsiperhevaiheessa. Isojen yhteiskunnallisten muutosten ollessa pinnalla saattaa lasten etu jäädä varjoon.

– Yhdistyksemme antaa matalan kynnyksen apua yksilöille ja perheille, autamme ja tuemme raskaana olevia ja pikkulapsiperheitä arjen sujuvoittamisessa.Jos esimerkiksi vanhempien parisuhde päättyy, on muistettava, että vanhemmuus jatkuu ja lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa. Joskus vanhemman ja lapsen tapaamiseen tarvitaan ammatillista tukea hyvän lapsi-vanhempisuhteen turvaamiseksi, Kilpeläinen sanoo.

Yritykset mukana auttamassa

Lapin ensi- ja turvakoti sai juuri lahjoituksen PlusTerveyden hammaslääkäri Anne-Maria Kärjeltä Rovaniemellä. Hän rohkaisee myös muita alueen yrityksiä tekemään hyvää ja tukemaan lasten ja heidän perheidensä selviytymistä elämän kriiseissä.

– Turvakoti tekee arvokasta työtä antamalla suojan ja turvapaikan lapsille ja vanhemmalle, kun kotona on kriisitilanne. Ensi- ja turvakodissa lapset saavat elää turvallista lapsuutta ilman pelkoa, kunnes on mahdollista kotiutua hieman vahvempana turvallisempiin olosuhteisiin, kertoo Kärki.

Lahjoitetut varat käytetään ensitukiyksikön asiakkaiden hyvinvoinnin tukemiseen ja siihen, että lapsilla on mahdollisuus keskittyä kohtaamaan vanhempansa kokonaisvaltaisesti ensikodissa asioidessaan.

Vapaaehtoiset mahdollistavat paljon

Lapin ensi- ja turvakodissa tarvitaan vapaaehtoisia monenlaiseen auttamiseen. Tukihenkilöt auttavat aikuisia ja lapsia ihan tavallisissa arjen asioissa. Kaveria tarvitaan pelaamaan yhdessä, keittiön leipomishommissa, yhdessä ulkona liikkumisessa ja vaikka kirjojen lukukaverina. Riittää, että on turvallinen aikuinen, jonka kanssa voi jutella arjen askareiden lomassa.

Apu vanhemmuuteen ja kriisin keskelle

Lasta odottavat perheet saavat apua ja tukea vapaaehtoisilta doulilta raskauden ja synnytyksen aikana. Tällä halutaan taata, että vauvan ensihetket olisivat mahdollisimman hyvät.

Kriisin keskellä vapaaehtoiset ovat tärkeitä keskusteluapuja puhelintukihenkilönä Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa. Netissä annetaan tukea Tukinetin palveluissa ja eri chateissa. Henkistä tukea tarvitaan viranomaisten tueksi antamaan henkistä ensiapua onnettomuuden uhreille tai heidän omaisilleen.

Vapaaehtoisille koulutusta

Lapin ensi- ja turvakoti kouluttaa tukihenkilöt ennen kuin toiminta alkaa. Vapaaehtoistoimintaan haetaan monenlaisia ja monen ikäisiä ihmisiä, eikä erityistaitoja tarvitse olla. Tärkeintä on halu olla ihminen ihmiselle. Mukana olevat määrittelevät ja päättävät itse, kuinka paljon aikaa he haluavat käyttää. Tehtävään saa tukea työntekijöiltä ja myös yhteisiä virkistymisen mahdollisuuksia. Lisätietoja koulutuksista antavat Maija Keskimaunu puh. 040 750 7077 ja Kristiina Luusua puh. 0400 814 946.

– Yhdistyksemme täyttää 65 vuotta ja sen johdosta järjestämme Lapin yliopistolla seminaarin lokakuun 24. päivä. Ohjelmassa on asiantuntijoiden puheenvuoroja, näyttely ja toiminnan esittelyä, kertoo Kilpeläinen tulevan syksyn tapahtumasta.

Seminaariin 24.10. ovat kaikki tervetulleita, myös etäyhteydellä. Tilaisuuden kesto 8.30 – 16 ja ilmoittautumiset os.

https://ensijaturvakotienliitto.fi/lapinensijaturvakoti/yhdistys/ajankohtaista/juhlaseminaari/

 

Riitta Kemppainen-Koivisto