Räväkästi päivällislautaselle

Kuvat: Riitta Koivisto-Kemppainen

Nilin legenda on luotu. Legenda syntyi 12 vuotta sitten. Tuolloin ei ollut tietoa, että keskustan keskeiselle paikalle olisi syntynyt ravintola, jonka menestys kasvaisi vuosi vuodelta. Ja että Nili saavuttaisi sellaisen aseman, joka sillä tänään on: kaikkien tuntema, kaikkien huulilla, kansainvälinen menestystarina.

Harvassa paikassa Rovaniemellä tarvitsee ruokailemaan pääsyä varata. Nilin ovella näky käy todeksi, sillä ennen kuin torpan ovet virallisesti avautuvat, ehtii ovenkahvaa koetella ja ovi-ikkunasta kurkkia sisään jo moni kulkija. Kolkuttelijoille vastataan. Ja pyydetään palaamaan paikalle heti kun on se aika, joka ovessa ilmoitetaan aukiolon alkavaksi.

Ruskan punaista, rehevää oranssia

Lokakuun ajan Nili houkuttelee ruskan väreillä nälkäisiä sisään.

Kun luvataan punajuurta Lapin hilloilla, ei osaa odottaa alkupala-annosta, joka hehkuu ruskan väriskaalaa ja jonka maku napsahtaa kielenpäässä. Kaikkea on juuri sopivasti, vinegretteä ja ihastuttavia siemeniä punajuuren sekaan möyhennettynä.

Tätä ennen keittiö kuitenkin on vaivihkaa tuonut alkutervehdyksen pöytään; riimiporoa naapurin Himon sushipaloilla, venäläisviritystä suolakurkuilla ja hunajaisella smetanalla ryyditettynä. Erittäin Njam!

Kun vauhtiin on päästy, lasketaan pöytäseurueen eteen aihkilevylle asetetut kuksat piripintaan nauriskeitolla varustettuna. Päälle neuvotaan ripauttamaan muutaman hyppysen verran sirkkarouhetta. Ja sehän sopii! Passaa makoisaan kaskinauriskeittoon ihan täydellisesti.

Kasvisruokailijan keidas

Sellainen paikka Nili on, vaikka tarjolla on myös Kemijärven kuhaa ja hienointa Aberdeen-Anguksen härkää. Kasvisruokailija tai muutoin keventäjä valitsee tattiseitania. Tatti on tuttu, mutta että minkä seitanin seurassa? Kysyvä saa vastauksen, kun ihmettelee puikulapottuvoin seurana tarjottavaa kasvisherkkua: seitan on vehnäjauhoista ja härkäpavusta loihdittu napsakasti suussa narskuva lihaisa paistos. Kannatti kokeilla!

Ei mitään pelkkää jädee

Nilin syntymäpäiväherkkusetin kruunaa marengilla kuorrutettu mustikkajäätelö, joka on tarkoin koristeltu kesän mansikoilla ja tarhamustikoilla. Tämä Tsaarin uunijäätelö palauttaa mieliin muistikuvat Helsingin Saslikista: pöytään kannettiin seurueen kokoinen jäätelöluomus, jonka uunissa piipahtamista ei voinut uskoa todeksi. Suussa sulavaa makeaa oli tämäkin, tsaarillisesti hieman ylevän oloinen jälkiruoka.

12-vuotisjuhlamenu on kuin pieni katselmus tien toisellekin puolelle. Sieltä saatiin Himon aasialaistuulahdus sushin muodossa. Ja päivällisen suolakurkut ja smetana siirsivät odotuksen tuleviin uusiin Niliperheen ravintoloihin.

Alkutalven Nili Nest ja Tsar

Nilin taustajoukot, ja ravintolaperheen muidenkin uusien ilmestysten aikaansaajakolmikko Anne ja Sakari Tainio sekä Poolo Huttunen tuovatRovaniemen ruokagenreen seuraavaksi kaksi uutta ruokapaikkaa. Luvassa on rento Nili Nest ja koreampi Tsar.

Nili Nest sopii isompien ryhmien rentoon lappilaistunnelmaan ja sinne mahtuu 60 hengen verran väkeä nauttimaan etenkin kalaruoasta. Isoon tenolaisveneeseen katetaan jäähileiden päälle runsas kalakattaus, jossa lohta, kuhaa, siikaa ja rautua ei tule puuttuman.

Tsar, venäläistyylinen kulinaristien paikka avaa näkymän Venäjän keisarilliseen loistokattaukseen. Siellä traarilinen uunijäätelö varmaan löytyy pöyheän koreana ja runsaana päättämään slaavilaiseen tyyliin tarjottavat herkut.

Näitä uusia ateriamestoja odotellessa kannattaa käydä juhlistamassa syksyä Nilin synttärimenulla. Sitä on saatavilla 3.11. asti edulliseen juhlahintaan.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto