Takkamestarit pohjoisen markkinoille

Takkamestareiden uudessa Rovaniemen liikkeessä Pulkamontiellä palvelevat yrittäjät Jan Turunen (vas.)ja Sami Ronkainen. Kuva: Takkamestarit

Takkamestareiden saama suosio pohjoisen Suomen markkinoilla sai yrittäjät Jan Turusen ja Sami Ronkaisen avaamaan liikkeen Oulun lisäksi myös Rovaniemellä. Rovaniemen lisäksi kysyntää on jatkuvasti mm. Ivalossa, Kittilässä ja Ylläksellä.

Ruotsalaisen Conturan ja norjalaisen Nordpeisin valmistamat takat ovat liikkeen päämallit, joita on runsaasti esillä Pulkamontielle avatussa liikkeessä.

– Näillä takkavalmistajilla mallisto on laaja ja kehittämistyötä tehdään jatkuvasti. Joka vuosi saadaan uusia malleja myyntiin ja seuraava, jonka laitamme esille, on katosta riippuva takka, selvittää Turunen.

Veistos olohuoneessa

Nykyaikainen asuja ei välttämättä enää halua kotiinsa perinteistä muurattua tiilitakkaa. Hän haluaa tehokkaasti lämmittävän takan, joka sopii sisustukseen yhtä hyvin kuin tyylikäs huonekalu, joka vie vähän tilaa ja on kaunis kuin veistos tai taideteos.

– Monessa takassa on mahdollisuus hauduttaa pataruokaa, ja tämä tuleekin usein yllätyksenä takan hankintaa suunnittelevalle, kertoo Turunen.

Takoissa on suuret luukun lasit, jotka eivät mustu noesta.

– Takan lasit pysyvät puhtaana, sillä lämmitys perustuu puhtaaseen palotekniikkaan. Paloilma tulee yläkautta tulistettuna ja kuumana, polttoilma valuu lasin sisäpintaa pitkin ja pitää näin pinnan puhtaana, toisin kuin perinteiset varaavat takat. Nokea ei pääse syntymään ja lasi pysyy kirkkaana, selvittää Nordpeisin tehtaan edustaja Petri Autio.

Uusissa takoissa puita kuluu vähemmän, lämpöä syntyy enemmän ja päästöt pysyvät pieniä. Takka on myös tehokas lämmittäjä, sillä nykyiset asunnot ovat tiiviitä ja lämpö pysyy sisällä.

Takka mukaan talon suunnittelussa

Moni tulisijan hankkija tietää jo tontinvarauksen yhteydessä, että taloon halutaan myös takka. Saarenkylän myymälästä on helppo löytää sopiva malli, jonka tulevaan kotiin tai vapaa-ajan viettopaikkaan haluaa. Kiertoilmatakoista on tullut varteenotettava vaihtoehto varaaville takoille, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti.

– Usein halutaan purkaa vanhaa ja asentaa tilalle ihan uutta. Meidän toimittamana takan saa käyttökuntoon jopa yhdessä päivässä, sillä muuraamista ei ole. Aamulla tuomme takan, asennamme piipun katolle, takan paikoilleen ja iltapäivällä voi jo ensimmäiset tulet pesään sytyttää. Jos talon rakentaa itse, onnistuu tällaisella tekijällä myös takan pystytys.     

Takkamestarit palvelee silloinkin, kun tarvitaan apua asentamiseen tai takan haluaisi myöhemmin liittää osaksi asumismukavuutta.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto