Zarja syntyi auringon nousuun

Jukkatalojen asuntomessutalossa Porin Asuntomessuilla oli kesällä Zarjaa asetettu kodin sisustuselementiksi. Kuva: Jenni Moilanen

Pari vuotta sitten Ranuan hillasuolla hillan kypsymistä seurannut Tarja Impiö sai oivalluksen.

Oivallus syntyi suovilloihin taittuneesta auringon valosta, josta syntyi nimi Impiön aloittelevaan yritykseen. Yritys sai nimekseen Zarja, joka tarkoittaa auringonnousua. Auringonnousun tavoin Tarjan Zarja-yritys lähti kurkoittelemaan uutta kohti.

Helposti raameihin

Tarja oli ollut aiemmin töissä päiväkodissa. Siellä lapset valmistivat taideteoksia, joita nostettiin seinille milloin tarralla, milloin nastoilla kaikkien ihailtavaksi. Jotain kuitenkin puuttui. Raamit. Tarja kaipasi kunnon kehyksiä, joihin olisi helppo piirustukset, maalaukset ja valokuvat laittaa esille.

–  Ajatus helposta kehystämisestä syntyi jo 1990-luvulla, kun vanhimmat lapsemme olivat pieniä ja innokkaita askartelijoita ja piirustajia.  Tein silloin ensimmäisen prototyypin paikallisen kehystäjän kanssa. Siinä oli aukot neljälle A4- työlle ja kutsuin sitä Pirtinikkunaksi, kertoo Tarja yritysideastaan.

Idea vaati kuitenkin kypsyttelyä ja jatkojalostusta. Mäntypuiset kehikot toimivat aikansa, mutta jokin uusi odotti syntymistään: helppohoitoinen, kestävä, tukeva ja näyttävä kehysmalli.

Elyn avustuksella kohti uutta

Tarja jatkoi kehittelyään ely-keskuksen taloudellisen tuen turvin.  Näin syntyi Zarja, sarjakehys, jossa on viisi sisäkkäin menevää A3-A7- kokoista yhteen sopivaa puista tai muovista kehystä.

– Sen jälkeen syntyi Zarja – ILON kehys, joka mahdollistaa isojen, neliön muotoisten ja pitkien töiden esille laittamisen.

Tekijä kehystää itse

Töiden kehystäminen Zarja – kehyksiin on helppoa ja sen voi tehdä itse, vaikka koululainen tai päiväkotilainen. Tarvitaan IDEAtaustalevy, joka on metallinen, kuten jääkaapin tai pakastimen ovi. Kehystys onnistuu metalliin, älytaululle ja magneettimaalatuille seinille, joihin niitä voidaan ripustaa suuriksi kokonaisuuksiksi. Tämä ratkaisu toimii myös ilmoitustauluna toimistoissa ja muissa yleisissä tiloissa.

– Monessa päiväkodissa, koulussa ja toimistossa on tällainen maalattu seinä ja kodeissakin ne yleistyvät.

Zarjaa on saatavissa verkkokaupassa osoitteessa https://www.zarja.fi/

 

Riitta Kemppainen-Koivisto