Yli 1,3 miljoonaa Lapin liikuntakohteisiin 

Kemin Kiikelissä on Leader-rahoituksen turvin rakennettu ulkoilu—ja retkikohde. Kuva: Salla Saariniemi

Yli 200 uutta liikunta- ja harrastuspaikkaa syntyy vuosittain maaseudulla asuvien iloksi. Uudet mahdollisuudet liikkua lähipiirissä ovat omiaan lisäämään asukkaiden liikkumista arjessa. Usein kohteissa liikkuvat myös lähikuntien väki ja matkailijat.

Monet hyvän mielen paikat ovat syntyneet Leader-rahoituksen turvin ja talkooväen voimin. Lapissa on valmistunut liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita.

Leader-rahoitus on EU:n, valtion ja kuntien rahaa. Sen turvin vuodesta 2014 lähtien on käytetty yli 30 miljoonaa euroa suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Toteutetut kohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. 

Lapissa toimii neljä Leader-ryhmää. Ne ovat viimeisen 5 vuoden aikana mahdollistaneet 750 000 eurolla yhteensä 33 harrastepaikkaa, 600 000 eurolla 16 liikuntapaikkaa ja tehneet 18 500 eurolla 6 harrastuksiin liittyvää hankintaa.

Kohteita Kemissä, Kittilässä ja Kilpisjärvellä

Kiikeli on merellinen ympärivuotinen lähimetsä Kemissä, joka toimii ulkoilu- ja retkeilykohteena.
Kittilän Raattaman Reitit on latuverkosto, jossa on Leaderin turvin TUKESin edellyttämä turvallisuustaso. Latumerkinnät ja latupohjat parannettiin maastoa raivaamalla, lisättiin varoittavia ja tiedottavia liikennemerkkejä, laadittiin uudet opastaulut ja uusittiin kotisivut. Latujen aukipidon seuranta tapahtuu Infokartan kautta reaaliaikaisesti.

Tsahkaljärven lähiretkeilyreitit sijaitsevat Kilipisjärvellä, jonne saatiin esteettömät lähiretkeilyreitit. Jatkossa on luvassa rantaan rakennettava tupa piharakennuksineen. Virkistymisalue sijaitsee noin kilometrin päässä Kilpisjärven kyläkeskustasta. Hankkeen turvin reitistöstä tehdään ympärivuotinen ja esteetön. Tällä houkutellaan alueelle lisää uusia matkailuryhmiä, kuten liikuntarajoitteisia, lapsiperheitä, vanhempia lapinkävijöitä, revontulimatkaajia, polkupyöräilijöitä, retkeilijäitä, kanootti- ja soutuveneilijöitä sekä tarjotaan ohjattua virkistyskalastusta.

Posiolla suunnistusta

Posion Pyrintö oli mukana, kun järjestettiin koulutusta karttapohjien tekoon, sparrattiin yläasteikäisten suunnistustaitoja ja innostettiin uusia harrastajia mukaan.  Aikaan saatiin uudet suunnistuskarttapohjat ja kartat. Lisäksi hankittiin suunnistukseen tarvittavia laitteita ja tehtiin hyvää yhteistyötä Kuusamon suunnistajien kanssa pitämällä yhteiset kisat.

Tornionjoen melontareitit syntyivät myös Leader-rahoituksen turvain.

Asukkaiden ideat pohjana 

–    Rahoitus perustuu aina siihen, että paikalliset ovat päättäneet, miten aluetta halutaan kehittää. Silloin voidaan olla varmoja, että hankkeet vastaavat alueen tarpeeseen, sanoo maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä.

Rahoituksen saaminen edellyttää yhdistyksiltä usein talkootyötä, joka lasketaan osaksi hankkeen yksityistä rahoitusta. Kustannustehokkuus syntyy usein tästä. Uudet liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien asukkaiden käytössä ja ne toimivat usein myös vetovoimatekijöinä matkailussa. 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto